5

Szynka w czerwonej cebuli

Dania główne
Ciekawy pomysł na pieczeń wieprzową. Paleta ziół, czerwona cebula, wino i ocet balsamiczny sprawiają, że mięso nie przypomina tradycyjnej polskiej pieczeni. Ma głęboki, wyborny smak, dzięki czemu upieczone w tym aromacie ziemniaki także smakują zjawiskowo. Nie bójmy się ziół, tu używa się ich w hurtowych ilościach. Potrawa aż prosi się o towarzystwo białego wina.
Porcje: 6
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg chudej szynki wieprzowej,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 spore czerwone cebule,
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól.

Jak przyrządzić?

W niedużym słoiczku mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką soli i ziołami.

Mięso myjemy i nacinamy szpikulcem w wielu miejscach.

Mocno nacieramy mięso ziołową oliwą tak, by dostała się do środka.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, która spłynęła z mięsa, obsmażamy szynkę ze wszystkich stron po kilka minut, aż będzie rumiane.

Dolewamy wino i dusimy jeszcze chwilę.

Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wokół szynki układamy obrane ziemniaki.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy pieczeń i okładamy ją cebulą pokrojoną w ósemki, polewamy octem balsamicznym i przykrywamy.

Pieczemy kolejne 30 minut.

Jak podawać?

Podajemy gorące, w towarzystwie sałat.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • ziemniaczanka 04.11.2012, 18:33
    Ziemniaki ,ziemniaki ,a potem szynka .To mi się podoba i takie kolorowe.Dzisiaj święto ,więc nie zrobię zakupów .Jutro może... Więcej
    0
    0 | 0
  • WALDI 08.11.2012, 12:08
    Szynka jest OK ,zawsze i na każdy dzień tygodnia.Fakt,aby dobrze ją przyrządzić trzeba poświęcić trochę czasu ,bo szybkowar... Więcej
    0
    0 | 0
  • pingwin 1 03.01.2013, 18:23
    Mięso super z pomysłem ,ale i moje ulubione ziemniaczki. HURRA !
    0
    0 | 0
  • gość 26.02.2013, 17:36
    Co tu dużo gadać,żarcie kolorowe ,z przepisu wynika,że smaczniuteńkie ,niech żyje pieczeń wieczna .
    0
    0 | 0
  • gość 23.03.2014, 21:28
    obawiam się że nie wiesz co to jest szpikulec i do czego służy opis wykonania głupi odkąd to na wypłyniętym białku z mię... Więcej
    0
    0 | 0