22

Szynka pieczona w ziołach na święta

Dania główne
Często zastanawiamy się, jakie mięso przygotować na świąteczny obiad, bo kotlety schabowe już nam się znudziły. Można szynkę wieprzową natrzeć ziołami i w całości upiec w piekarniku, oczywiście z pieczonymi ziemniakami, następnie pokroić na porcje i obiad gotowy. Tak pieczona szynka jest aromatyczna i soczysta. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, co ważne właśnie w okresie świątecznym, gdy jesteśmy bardzo przepracowani. W tym czasie możemy miło spędzić czas z bliskimi.
Porcje: 6
Koszt: 35 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka rozmarynu,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Jak przyrządzić?

Umyte mięso natrzeć solą, majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym.

Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.

Czosnek drobno pokroić i posypać nim szynkę.

Polać oliwą i octem balsamicznym.

Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać.

Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Jeżeli mięso przypiecze się z jednej strony, należy przewrócić je na drugą stronę, polewając wytworzonym z pieczenia sosem.

Po 45 minutach dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki, polać je sosem z pieczenia i piec jeszcze pół godziny.

Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w plastry.

Jak podawać?

Rozkładać na talerz razem z ziemniakami.

Ja podaję z groszkiem zielonym.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (22 komentarze)

  • Klozfan 16.12.2009, 22:58
    Hmmm... bez wykałaczek, grzybów, kostek knorra ? Tak po prostu męsko z ziołami ? No normalnie rewelacja
    3
    3 | 0
  • Obserwator 17.12.2009, 08:44
    Szacun Danka, szacun.
    0
    0 | 0
  • Asia 17.12.2009, 09:14
    I to jest przepis. Bez polepszaczy, bez weget, bez innych glutaminianów. Zioła, pieprz i wystarczy. Popieram całym sercem z... Więcej
    1
    1 | 0
  • madzixxxxx 18.12.2009, 14:39
    tuska...sama jestes sucha ;p
    0
    0 | 0
  • dana 21.12.2009, 15:51
    a sosik do tego?
    0
    0 | 0
  • Becia 27.12.2009, 09:40
    wczoraj zrobiłam szynkę według tego przepisu na obiad i mmm....aromatyczny zapach roznosił się po całym mieszkaniu i każdy ... Więcej
    0
    0 | 0
  • malinam11 29.12.2009, 01:10
    można dodać do tej szyneczki sosik chrzanowy! palce lizać !!! tarty chrzan ze słoiczka ok 3-4 łyżek wymieszać z 2 łyżkami m... Więcej
    0
    0 | 0
  • Wiola 29.12.2009, 10:04
    Szyneczka super, na ciepło i do chlebka na zimno. Na te ze sklepu już patrzeć nie mogę.
    0
    0 | 0
  • Paweł 29.12.2009, 10:06
    Konkretne jedzenie, to coś dla mnie. Najlepiej jak zrobi mamusia.
    1
    0 | 1
  • Mikrus 29.12.2009, 10:08
    Wygląda smakowicie, może takie jedzonko na Sylwestra, co wy na to
    0
    0 | 0