1

Szybka zupa fasolowa

Zupy
Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.
Porcje: 4
Koszt: 7 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 puszka fasoli,
  • 2 ziemniaki.
  • garść drobnego makaronu,
  • 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub cielęce),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

W rondlu podgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut do czasu, gdy makaron będzie miękki. Wtedy dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy do smaku i ew. dodajemy odrobinę śmietany.

Jak podawać?

Zupę podajemy bardzo gorącą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • adam 19.11.2013, 22:57
    ciekawy przepis
    0
    0 | 0