14

Szpadki z mięsa mielonego

Dania główne
Dobry pomysł na mięso mielone. Nadziane na patyczki do szaszłyków i upieczone w piekarniku prezentuje się wyśmienicie. Taka odmiana spodoba się zwłaszcza dzieciom, dla których monotonia domowych przepisów bywa czasem udręką. Dodatek octu balsamicznego, posiekanej dymki i samo pieczenie w piekarniku spowoduje, że nawet zwyczajne mięso mielone nabierze szlachetnego charakteru.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju.

  • Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso wkładamy do miski.

Rozgniatamy widelcem.

Wlewamy do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Dymkę kroimy w paseczki, najdrobniej - części białe.

Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do mięsa.

Dodajemy dymkę, oregano, sól i pieprz.

Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po schłodzeniu mięsa jeszcze raz je dokładnie mieszamy.

Patyczki do szaszłyków zwilżamy wodą, by w piekarniku wytrzymały żar.

Oblepiamy je mięsem i każdą porcję polewamy odrobiną oleju.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 10-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub frytkami i sałatą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (14 komentarzy)

  • Raz Putin 09.04.2010, 16:29
    A co jest w sosjerce?
    0
    0 | 0
  • Kobieta 09.04.2010, 21:28
    Nie lubię mięsa mielonego w żadnej postaci, więc takie na szpadzie z ziołami też mnie nie przekonają.
    0
    0 | 0
  • Fryga_76 09.04.2010, 21:29
    Wygląda na zwykły sos śmietanowy lub majonezowy, posypany szczypiorkiem. Tak a la po arabsku.
    0
    0 | 0
  • sylvita ;) 10.04.2010, 22:37
    takie danie w grecji nazywa się suwlaki ;) moim zdaniem fajny pomysł
    0
    0 | 0
  • jureklumen 11.04.2010, 20:38
    ....w sosjerce jest na pewno dip czosnkowy...
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 11.04.2010, 22:36
    do jureklumen nie wiem co na to kóchareczka.
    0
    0 | 0
  • normalna 11.04.2010, 23:58
    nooo przepis nawet ciekawy lubie miesko melone ale chyba najlepiej do takiego miesa pasuje tymianek
    0
    0 | 0
  • amb 12.04.2010, 08:46
    te patyki nie są potrzebne ,reszta ok
    0
    0 | 0
  • teta 15.04.2010, 18:37
    czym mozna zastapic ocet balsamiczny?
    0
    0 | 0
  • fajna imprezka 13.08.2010, 11:37
    Zrobiłam ostatnio na małą imprezkę. Bardzo smaczne. Podałam z dipem typu tzatziki. Szybki czas przygotowania. Dziękuję za t... Więcej
    0
    0 | 0