2

Świąteczny schab faszerowany polędwicą i śliwkami

Dania główne
Schab przyrządzony według tego przepisu z powodzeniem może znaleźć się na wielkanocnym stole. Wygląda apetycznie, smakuje wybornie. Soczyste mięso, delikatność polędwicy i specyficzny aromat suszonych śliwek powoduje, że mięso ma niepowtarzalny smak. Pieczone jabłka z kiszoną kapustą są doskonałym dodatkiem oraz dodają atrakcyjności potrawie.
Porcje: 6
Koszt: 45 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg schabu (szeroki kawałek),
  • 2 polędwice średniej wielkości,
  • 4 kwaśne jabłka,
  • 25 dag suszonych śliwek,
  • 25 dag kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,
  • kilka ziaren kminku,
  • sól, pieprz.

    Marynata:

  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z polędwiczek odciąć cienkie końcówki, w pozostałych częściach zrobić nożem otwór wzdłuż i wypełnić go suszonymi śliwkami.

Tak przygotowane polędwice włożyć do zamrażarki, żeby zesztywniały.

Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.

Wzdłuż schabu zrobić otwór i poszerzać go nożem w różnych kierunkach.

W otwór wcisnąć zamrożone polędwiczki.

Tak przygotowane mięso dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny.

Schab włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.

Z umytych jabłek odciąć wieczka i wydrążyć środki.

Odciśniętą kapustę kiszoną podsmażyć na łyżce oleju, dodać kminek, sól i pieprz.

Kapustą napełnić jabłka i włożyć do brytfanny z mięsem.

Piec jeszcze około 40 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Jak podawać?

Faszerowany schab podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno do pieczywa.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • dziadek 03.04.2010, 14:19
    Życzę wszystkim, ale to WSZYSTKIM, zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych! Przecinek, tobie też.
    0
    0 | 0
  • PoETA 05.04.2010, 19:59
    Święta są bardzo męczące.... ech... przydało by się jakieś sanatorium w leśnej głuszy... PZDR!
    0
    0 | 0