4

Świąteczne pierniczki

Ciasta i desery
Zapach korzennych przypraw kojarzy nam się ze świętami. Nie trzeba dużych nakładów finansowych i ciężkiej pracy, by przygotować coś smacznego i aromatycznego, co wzbogaci naszą kolację wigilijną lub świąteczny obiad. Wykonane własnoręcznie pierniczki sprawią, że dom napełni się prawdziwym ciepłem.
Porcje: 8
Koszt: 17 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag cukru pudru,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • ¼ szklanki miodu,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • łyżeczka kakao,
  • 3 jajka,
  • 1 białko,
  • łyżka wody,
  • ¼ kostki masła,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z cukrem, rozdrobnionymi orzechami, miodem, posiekanym zimnym masłem, kakao, przyprawą korzenną, 2 jajkami i sodą oczyszczalną.

Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.

Następnie ciasto rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – 10 minut.

Pod koniec pieczenia pierniczki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Cukier puder utrzeć z białkiem i łyżką wody.

Przestudzone ciasteczka udekorować przygotowanym lukrem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • Nick Cave 10.12.2011, 16:33
    Przepis wydaje się być interesujący.Planuję udekorować choinkę tymi pierniczkami.
    1
    1 | 0
  • fxd 15.12.2011, 12:45
    A co ma do rzeczy kolor lukru. Najważniejszy jest smak! Swoja drogą to lukier można sobie podarować, wtedy są nawet lepsze.... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 20.12.2012, 09:40
    może smaczne ale wyglądają fatalnie
    1
    1 | 0
  • gość 20.12.2012, 10:27
    Spermość nad spermościami widzę !!!
    3
    0 | 3