3

Stek wołowy

Dania główne
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 25 zł średni 250

Składniki:

  • mięso wołowe w całości ok. 700g, ocet balsamiczny, liść laurowy, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 1 ząbek czosnku, łyżka miodku, łyżka oliwy, łyżeczka majeranku. Niezbędna będzie strzykawka i igła z apteki (jak największe).

Jak przyrządzić?

Zaprawa: do ćwiartki szklanki wrzątku dodajemy ocet balsamiczny, 2 liście laurowe pokruszone, pieprz, sól, czosnek, majeranek i miód. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Wywar przelewamy przez sitko z ligniną, bądź filtr do kawy, żeby pozbyć się śmieci. Do odcedzonej zaprawy dodajemy łyżkę oliwy. Taką zaprawę przy użyciu strzykawki i igły wstrzykujemy do mięsa na różnych głębokościach. Naładowane zaprawą mięso pakujemy w worek foliowy i zostawiamy w lodówce na noc. Przygotowanie do smażenia: Kroimy mięso na plastry grubości ok. 1,5 cm i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie wysmarowaną niewielka ilością oleju. Mięsa nie można kłaść za gęsto na patelni, bo puści sok i się udusi, a nie wysmaży. Mięso obsmażamy po ok. 2-3 minut na każdej stronie. Ściągamy z patelni i każdy plaster owijamy folią aluminiową. W folii aluminiowej pozostawiamy mięso na talerzu na ok. 7 min. w ten sposób steki dojrzewają.

Potrzebne przybory:

Strzykawka, igła, sitko, lignina, patelnia teflonowa/żeliwna.

Jak podawać?

Podawać z czym się podoba, ale polecam czerwone wino i duszoną rukolę z czosnkiem i oliwą z oliwek.

Skomentuj

3

Komentarze (3)

  • BaD GaGa, 24.11.2009
    Cos dla muzulmanow.
    0
    0 | 0
  • 25.05.2011
    najlepsze stejki to od Roberta Burnejki
    0
    0 | 0
  • 25.05.2011
    najlepsze stejki to od Roberta Burnejki
    0
    0 | 0