37

Sos pomidorowy do gołąbków

Sosy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
bardzo trudny 250

Składniki:

  • wywar z gołąbków,
  • mąka ok. 2 łyżek,
  • koncentrat pomidorowy - ilość wg uznania,
  • masło - 1 łyżka

Jak przyrządzić?

W garnku rozgrzewamy mąkę, nie rumieniąc, dodajemy do niej masło i rozcieramy łyżką, następnie dajemy koncentrat w ilości takiej, jak lubimy, i podlewamy to wywarem z gołąbków, cały czas podgrzewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku solą, vegetą lub pieprzem, co kto lubi, i koniecznie trochę cukru, tak do połowy łyżeczki.

Skomentuj

37

Komentarze (37)

  • Renata.R 03.05.2007
    Pychota wyszła... ale dodałam troszkę śmietany..
    0
    0 | 0
  • Karolina 31.12.2007
    A nie lepiej na odwrót? Najpier podgrzać wszystko, prócz mąki - tylko troszke mniej wody mieć. Potem w zimniej wodzie rozpr... Więcej
    0
    0 | 0
  • Swyty 25.03.2008
    :[ Trudność: bardzo trudny i skad wezme wywar z golabkow? :[
    0
    0 | 0
  • Michał 19.04.2008
    Ja np zamiast wywaru z gołąbków rozpuściłem kostke rosołową w 1/2 szklanki wody i sos wyszedł wyśmienity :)
    0
    0 | 0
  • SS 20.07.2008
    Wywar z gołąbków to inaczej woda w której gotowałes gołabki;)
    0
    0 | 0
  • SS 20.07.2008
    pyszny i szybki;) mniam
    0
    0 | 0
  • Iza 26.09.2008
    zrobiłam ten sos modyfikując go wg gustu i tak: nie używam koncentratu więc dałam przecier pomidorowy w kartonie, kostkę ro... Więcej
    0
    0 | 0
  • marta 30.09.2008
    Sos genialny ! Wielkie dzięki za przepis. Jeszcze nigdy nie zrobiłam tak szybko, tak dobrego sosu do gołąbków :-) Jestem z... Więcej
    0
    0 | 0
  • 14.10.2008
    super!!! ale jeszcze niezrobilam
    0
    0 | 0
  • 14.10.2008
    dopiero parze a tu kluski!!!
    0
    0 | 0