10

Sos pieczarkowy

Sosy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 4 zł prosty ? 250

Składniki:

  • 40 dag średnich pieczarek, 2 średnie cebule, sól, pieprz, mąka, margaryna zwykła, ewentualnie natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Pieczarki i cebulę obrać, a następnie pokroić. Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami margaryny. Wrzucić pieczarki wraz z cebulą. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut - aż pieczarki puszczą soki i zrobi się sos. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy cała woda nie wyparowała. Jeśli tak się stanie, dolać wody - ja dodaję wrzącą. Kiedy pieczarki zmiękną, dodać do nich roztrzepaną mąkę w wodzie (ja wlewam do małego słoiczka po dżemie 1/3 zimnej wody i dosypuję około 2-3 łyżek mąki. Następnie zakręcam słoiczek i "trzepię" nim tak, aby mąka dobrze wymieszała się z wodą). Następnie zgasić na chwilę gaz i wlać stopniowo taką mieszankę do sosu - kontrolując jego gęstość i cały czas mieszając. Kiedy sos jest wystarczająco gęsty, zapalić gaz na mały ogień i jeszcze przez około 5-7 minut gotować, żeby nie było czuć mąki. W międzyczasie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ziarenkami smaku. Ewentualnie pod koniec gotowania dodać do sosu pokrojoną natkę pietruszki, która bardzo ładnie komponuje się z sosem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, ostry nóż, patelnia/garnek, łyżka

Jak podawać?

Potrawę najlepiej podawać z ziemniakami lub z makaronem (polecam świderki z tym właśnie sosem - pycha).

Skomentuj

10

Komentarze (10)

  • Monika 14.04.2009
    Robiłam ten sos wyszedł rewelacyjny naprawde pysiota;-)
    0
    0 | 0
  • ker1 29.09.2009
    a po co ta margaryna? to świństwo!!!!!!!
    0
    0 | 0
  • masterpiece 25.10.2009
    poco-sroco!!!!!!nie pytaj tylko gotuj
    0
    0 | 0
  • Oliwia 22.11.2009
    Sosik jest przepyszny :) Idealnie komponuje się z ziemniaczkami + pulpeciki.. Polecam!
    0
    0 | 0
  • pepe 03.12.2009
    pyszny sos... polecam:)
    0
    0 | 0
  • mariusz 06.03.2010
    poprostu jest zajebisty fakt dopiero sie ucze ale ma to cos....
    0
    0 | 0
  • Frytek 04.05.2011
    Dzięki za bardzo dobry przepis przyda mi się na prace domową z technologi
    0
    0 | 0
  • kasia 03.06.2011
    sosik jest genialny ja robie z makaronem poniewaz mi najlepiej smakuje....polecam i dziekuje
    0
    0 | 0
  • mimi 10.02.2012
    to do gotwania. Jestem poczatkujaca ale mysle ze wyjdzie
    0
    0 | 0
  • jada 02.03.2012
    dzieki za zad z przyr
    0
    0 | 0