123

Sos czosnkowy do pizzy

Sosy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 3 zł prosty 250

Składniki:

  • Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano.

Jak przyrządzić?

Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalny. Jest o wiele mniej kaloryczny niż śmietana, a sos i tak będzie gęsty, dzięki czemu nie musimy kupować serków. Wychodzi taniej i szybciej. Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.

Potrzebne przybory:

wyciskacz do czosnku

Skomentuj

123

Komentarze (123)

  • klakier 15.11.2007
    Nie lubię "wyrzucać" jedzenia pod jakąkolwiek postacią. Olej proponuję wykorzystać do sałatki. Aromat jaki nada m... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 16.11.2007
    Ja chrzanie ten portal. Zatytułowałem sos: sos czosnkowy jak z da grasso do pizzy. Tytuł obcięli i połowę najważniejszych u... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 16.11.2007
    0
    0 | 0
  • MANTA 16.11.2007
    W da grasso moczą ząbki czosnku w oleju, po to by osiągnąć delikatny czosnkowy aromat. Dlatego nieważne, jaki przepis by wy... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 03.12.2007
    No to jeszcze przepis na sos pomidorowy do pizzy jak z da grasso: Koncentrat pomidorowy mieszamy pół na pół z wodą. Dodaje... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 23.12.2007
    Po przekrojeniu niektórych ząbków czosnku, wewnątrz nich jest zalążek zielonego szczypiorku. Należy go wykroić, ponieważ ma... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 02.01.2008
    Bym zapomniał. Do sosu pomidorowego też trzeba dodać 2-3 ząbki czosnku. Jak wychodzi za mocno pomidorowy, to dolać więcej w... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 18.01.2008
    Do robienia sosu pomidorowego nie używajcie koncentratu pomidorowego firmy Łowicz, tylko innej firmy. Przez koncentrat Łowi... Więcej
    0
    0 | 0
  • MANTA 01.02.2008
    łyżeczki, a nie łyżki.
    0
    0 | 0
  • pawel1985 29.04.2008
    czesc kolego :)) mam pytanie jak dlugo moczyc czosnek w oleju ?? pozdrawiam :)
    0
    0 | 0