7

Sorbet z kiwi

Ciasta i desery
Gdy pojawiają się pierwsze upalne dni, nic nas nie zatrzyma w drodze po lody do najbliższego spożywczaka. Jeśli jednak lubimy się choć trochę, powinniśmy czasem przygotować ten smakołyk w domu, z prawdziwych składników. Lody w wersji sorbetowej nie wymagają specjalnego wysiłku i na pewno nie zawierają tyle chemii czy cukru, co kupne. Sorbet można przygotować ze wszystkich niemal owoców. Kiwi jest pyszną bazą do takich lodów, ale truskawki, ananas, ciemne winogrona są równie pyszne.
Porcje: 8
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 60 dag kiwi,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 200 ml wody.

Jak przyrządzić?

W niedużym rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, a gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 5 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Kiwi myjemy i obieramy.

Jeden owoc pozostawiamy do ozdobienia pucharków, resztę miksujemy.

Do rozdrobnionych owoców wlewamy ostudzoną wodę z cukrem i mieszamy.

Białka wyjmujemy z lodówki tuż przed zrobieniem piany.

Miksujemy do czasu, gdy białko będzie sztywne.

Delikatnie je wtedy mieszamy z masą owocową i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak podawać?

Sorbet podajemy w pucharkach ozdobionych plastrami kiwi.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (7 komentarzy)

  • Ninka 11.06.2012, 23:46
    e nie opłaca sie samemu z tym bawić, ja zawszę kupuję gotowe sorbety - metoda prób doszłam do tego ze Grycan ma najlepsze. ... Więcej
    18
    6 | 12
  • magda 21.06.2012, 01:34
    ja dopiero ostatnio odkryłam sorbet z kiwi. jadłam z mamą u grycanów. no i od tsmtego wyjścia na lody nie wyobrażam sobie d... Więcej
    13
    2 | 11
  • fan lodów 15.06.2014, 00:34
    To powyżej to chamska kryptoreklama. Nie żryjcie lodów od Grycana, nie dość że wstrętne, to jeszcze będziecie wyglądać jak ... Więcej
    19
    15 | 4
  • gość 15.06.2014, 16:47
    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś pol... Więcej
    6
    0 | 6
  • Gość 15.06.2014, 19:50
    To już nic nie można pochwalić? Lepszy nasz polski Grycan niż taka np. Algida produkowana przez holenderski Unilever.
    9
    7 | 2
  • Birkenstock Outlet 19.06.2014, 03:32
    http://www.laketawakoni.com [url=http://www.design.karimnassar.com]Birkenstock Outlet[/url]
    1
    0 | 1
  • matwiolmar 19.01.2015, 12:42
    Proponuję odrobinę młodego jęczmienia, będzie zdrowiej smaczniej a bardziej zielono :) www.ziola.matwiolmar.pl
    3
    0 | 3