68

Solona słonina

Inne
Jeśli spotkacie w sprzedaży grubą i dorodną słoninę – kupcie kawałek do zamarynowania. Otrzymacie wykwintną zakąskę na niespodziewane „wpadnięcia” gości z napojami wyskokowymi. Przepis doskonale znany naszym prababkom, trochę uciekł w niebyt. Dzisiaj tak przygotowana słonina bywa podawana na salonach, co było raczej nie do pomyślenia w czasach prababek. Jednocześnie może być doskonałym dodatkiem do jajecznicy lub pieczystego, które wymaga okładania plastrami słoniny. Wystarczy tylko chwila cierpliwosci.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 6 zł prosty dużo 250

Składniki:

  • - kawałek wysokiej słoniny,
  • - dużo soli kamiennej,
  • - ziele angielskie,
  • - listek bobkowy,
  • - czosnek,
  • - inne ulubione zioła.

Jak przyrządzić?

1) Przygotowujemy zioła i czosnek; rozkruszmy je dość grubo.

2) Słoninę okładamy ziołami. Najlepiej ułożyć przygotowany kawałek w pojemniku na żywność, dopasowany wielkością do naszych potrzeb. Na dno sypiemy warstwę soli, a potem po bokach i na wierzchu. Tworzymy szczelną warstwę soli wokół słoniny.

3) Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 tygodnie. Kiedy odkroimy plasterek, zobaczymy, ze słonina stała się w środku, jakby „przezroczysta”. Jej gotowość do jedzenia najlepiej sprawdzić próbując kawałek.

Jak podawać?

Pokrojoną w cieniutkie płatki z ciemnym chlebem. Do tego wszelkie jarzyny z octu lub kiszone ogórki.

Uwagi:

Nie podaję wymierzonych ilości, bo w przypadku tego przepisu wydaje mi się to zbędne.<br><br> Może się okazać, że słonina musi „dojrzewać” kilka dni dłużej niż napisałam. Ale może tak leżeć nawet kilka miesięcy.

Wersja do druku
Skomentuj

68

Komentarze (68 komentarzy)

  • monia 19.02.2007
    rewelacyje!!!moja Babcia zawsze ma w lodówce taki smakołyk,za co mój Tata (Jej zięć) mógłby nosić Ją na rękach!!przepyszna ... Więcej
    0
    0 | 0
  • rob15 20.02.2007
    REWELACJA!!!!!!!! Jest to bardzo stare danie.Do dnia dzisiejszego prawie w każdym domu w Rosji.
    0
    0 | 0
  • anna 21.02.2007
    dzięki temu przepisowi będę wiedziała jak mężowi dogodzic POZDRAWIAM
    0
    0 | 0
  • AnGeLeCzKa 21.02.2007
    Mam 16 lat i moja mama jest rosjanką, więc kiedy tylko jedziemy do dziadków,kupujemy słonine, czyli sala.Szczerze mówiąc n... Więcej
    0
    0 | 0
  • szalona słonina 22.02.2007
    Ojojoj, dla mnie to za tłuste :/ Jak sobie pomyślę, że miałabym tyle tłuszczu zwierzęcego zjeść, to od razu mi się podnosi ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Rafał 22.02.2007
    Pytanie do Autorki: słonina ze skórą czy bez?
    0
    0 | 0
  • biszkopt 23.02.2007
    Nikt sie nie śmieje z rosjan i ich nawyków żywieniowych. Słonina to mistrzostwo świata. Ja zawsze do wódeczki słoninkę kroj... Więcej
    0
    0 | 0
  • Wiesiu 26.02.2007
    Tą rosyjską słoninę nauczył mnie jeść kolega z Ukrainy. Sało, bo jakoś tak to nazywają, jest idealne jako zagryzka do wódki... Więcej
    0
    0 | 0
  • marekcz75 26.02.2007
    Czy słonina ,,leżakując,, w lodówce musi być szczelnie zamknięta?
    0
    0 | 0
  • Gabi 26.02.2007
    Super! Jestem mile zaskoczona, pycha... pozdrawiam
    0
    0 | 0