6

Soczewica curry

Wegetariańskie
Porcje: 4-5
Koszt: 5-6 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • soczewica (zielona, opakowanie 40 dag), duży koncentrat pomidorowy, 2 duże cebule, curry, olej

Jak przyrządzić?

Gotujemy soczewicę w niewielkiej ilości osolonej wody (tyle, żeby porządnie zakrywała soczewicę), aż zmięknie (w międzyczasie możemy ew. dolewać, żeby się nie spaliło:). Na dużej patelni (takiej, żeby nam się potem zmieściła soczewica:) rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy koncentrat i dużą ilość curry. Do tej mieszaniny wkładamy łyżką soczewicę (możemy też wlać tę wodę, co została, ale nie za dużo, ma to mieć konsystencję dość gęstej papy), mieszamy i chwilę jeszcze "podduszamy" (curry dosypujemy wedle uznania, ale powinno go być dość dużo).

Jak podawać?

Np. z ryżem.

Skomentuj

Komentarze (6)

  • sanna 22.02.2006, 12:14
    Dodać do tego parę pieczarek i będzie jeszcze smaczniejsze,polecam.
    0
    0 | 0
  • Agnieszka 05.05.2006, 14:18
    Wypróbowałam z pieczarkami, czosnkiem, cebulką, koncentratem i ziołami: oregano, bazylia, prowansalskie. Poprostu rewelka !... Więcej
    0
    0 | 0
  • Quba 23.04.2007, 19:45
    Faktycznie, nie wygląda a naprawde smaczne.
    0
    0 | 0
  • black 27.05.2007, 11:54
    Dla mnie Bomba! doprawiłem jeszcze wg mojego uznania i dodałem przysmażonego indyka... mniam. Dzisiaj próbuję to z naleś... Więcej
    0
    0 | 0
  • non_Sens 10.10.2009, 14:21
    Pasza pelnowartosciowa. Ryz z soczewica pasuje jak makaron z ziemniakami.
    0
    0 | 0
  • Meg 01.08.2010, 00:41
    Niebo w gebie :) przepis pierwsza klasa:)
    0
    0 | 0