3

Śmietanowiec z malinami

Ciasta i desery
Tym, którzy nie lubią ciast pieczonych w piekarniku - z obawy, że się przypalą lub dostatecznie nie urosną, proponuję znakomity deser na zimno - delikatny, śmietankowy, z dużą ilością aromatycznych malin. Maliny można zastąpić innymi owocami. Deser łatwy w przygotowaniu, smaczny, dobrze się prezentuje na stole i znika z niego bardzo szybko.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 3 szklanki malin,
  • 3 opakowania herbatników,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka cukru + 2 łyżki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 dag żelatyny,
  • 25 dag kremówki,
  • małe opakowanie cukru waniliowego.

Jak przyrządzić?

Herbatniki pokruszyć najlepiej za pomocą wałka do ciasta.

Dodać 4 łyżki miodu i miękkie masło.

Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy.

Wstawić do lodówki, aby stwardniała.

Pół szklanki malin chwilę pogotować, aż wytworzy się sok, przelać przez sito.

1 i ½ szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i cukrem waniliowym.

W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do gorącego mleka.

Mieszać do momentu wrzenia, odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić ale nie za sztywno i dodać do zimnego mleka.

Następnie dołożyć 2 szklanki malin i trzy łyżki soku malinowego.

Delikatnie wymieszać i wlać na spód herbatnikowy.

Wstawić do lodówki, aż stężeje.

Pozostawione maliny posmarować miodem, obtoczyć w cukrze i udekorować nimi deser.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 20.03.2013, 14:39
    http://torty-ciasta-zielona-gora.manifo.com
    0
    0 | 0
  • kropka 06.10.2013, 20:54
    do śmietany dodajcie sobie syrop malinowy typu paola pyszności
    2
    0 | 2
  • gość 11.07.2014, 12:28
    Polecam tort owocowy z malinami http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/blog-post_4172.html Wiecej smakolykow na: www.... Więcej
    0
    0 | 0