75

Śledź w oleju

Ryby
Znakomity początek uroczystej biesiady. Zaostrza apetyt. Jeden z rodzimych pomysłów na danie postne. Uroczyste z nim pożegnania w naszej tradycji... i chętne wypady panów z rodzinnych pieleszy pod hasłem: "na śledzika". To do niego odnosi się popularne: "rybka lubi pływać'. Przygotowywany na wiele sposobów, przybierający w knajpach najprzedziwniejsze przydomki. Zrobiony starannie w domu - najlepszy.

Przepis, który wam podaję, jest najklasyczniejszy. Najprostszy. Uda się każdemu. Zima skłania nas do myślenia o potrawach rozgrzewających. Tymczasem śledź w oleju musi pozostać zimny. Tylko taki jest naprawdę smaczny.
Porcje: ?
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niedużo 250

Składniki:

  • - 1/2 kg śledzia solonego w płatach (matjas, śledź korzenny),
  • - 3 cebule,
  • - ziele angielskie, liść laurowy,
  • - 1/3 litra oleju (oliwy),
  • - 1 cytryna (ocet),
  • - ew. mleko do moczenia śledzi.

Jak przyrządzić?

1) Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.

2) Po wymoczeniu, śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną.

3) Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy.

4) Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności. Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnic okrojonymi skrawkami. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami. Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli. Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.

5) Wkładamy do lodówki na conajmniej 24 godz.

Jak podawać?

Pięknie układamy na półmisku. Wierzch dekorujemy cebulą, w której były przechowywane. Robimy to wszystko w ostatniej chwili przed wydaniem na stół. Zapach śledzia jest pociągający jedynie wtedy, gdy mamy go jeść. Najlepiej podać specjalne talerze przeznaczone tylko do śledzia. Po zjedzeniu, sprzątnąć je.

Zwykle podajemy go na samym początku uroczystego obiadu lub kolacji. Niektórzy twierdzą, że pełny smak osiąga jedynie z dodatkiem kieliszka dobrze zamrożonej wódki. Zawsze w towarzystwie pieczywa i masła.

Uwagi:

Podaję olej i oliwę równorzędnie. Są osoby, które lubią śledzia w oliwie. Dla mnie osobiście smak oliwy jest zbyt ostry i konkurencyjny dla smaku śledzia. Niektórzy nie odczuwają potrzeby dodawania kwasku (cytryna) do tak przygotowywanego śledzia. Inni wolą zamiast cytryny dodać ocet - kilka kropel na każdą warstwę śledzia.<br><br> Okrawki z dzwonków można wykorzystać do sałatek wszelkiej maści.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (75 komentarzy)

  • katia 19.12.2003, 14:22
    3 razy tak, dla takiego śledzia. Przygotowuję go zawsze w ten sam sposób. Najlepszy na świecie!!!
    2
    2 | 0
  • wm 21.12.2003, 01:35
    ja daje do śledzia olej lniany a cebulę czasem sparzam wrzątkiem.
    0
    0 | 0
  • aa 21.12.2003, 11:14
    cebula sparzona wrzątkiem traci swój smak i aromat, a o tym zabiegu smakuje jak trawa
    2
    2 | 0
  • GOGO 21.12.2003, 17:28
    SLEDZ W OLEJU ACHHHHHH TO JEST TO!!!!!!!!!!!!!NAJLEPSZY NA SWIECIE>PODAJE GO W DOMU PRZY ROZNYCH OKAZJACH OCZYWISCIE W T... Więcej
    2
    2 | 0
  • bobi1 23.12.2003, 00:01
    Cytryna , ocet tylko psują smak.Oliwa , cebula W KOSTECZKĘ ,śledź Matias - to wszystko .Przekładamy warstwami i dużo cierp... Więcej
    0
    0 | 0
  • mama 23.12.2003, 13:09
    Zawsze robiłam śledziki tylko z olejem i cebulką, po przeczytaniu tego przepisu, dodałam parę kropel soku z cytryny...i a... Więcej
    1
    1 | 0
  • Zbyszek 23.12.2003, 20:18
    śledzia przygotowanego według tego przepisu bardzo lubię,ale chciałbym polecić pewną modyfikację ,każdą warstwę śledzi posy... Więcej
    0
    0 | 0
  • dianna 30.12.2003, 15:08
    A ja moje śledziki robię inaczej. Potrafię zjeść kilogram takich śledzi i zawsze mi mało. Wszyscy w rodzinie się tym zajada... Więcej
    0
    0 | 0
  • jola 100 31.12.2003, 18:39
    A ja robie takiego sledzia troche inaczej bo robie tez z cytryna i olejem , cebulka pokrojona ale do warstwy przesypuje cur... Więcej
    0
    0 | 0
  • shira 04.01.2004, 23:18
    sledzik, olej, cebulka, i ogorek kwaszony...ludzie to dobre jest dopiero ..mniamii
    1
    1 | 0