32

Sernik mamy

Ciasta i desery
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł prosty ? 250

Składniki:

  • - 1,20 sera półtłustego,
  • - 7 jajek,
  • - 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 duży cukier waniliowy,
  • - 1 budyń śmietankowy,
  • - 4 łyżki kaszy manny (po krakowsku grysiku),
  • - 1 kostka masła,
  • - 10 dkg rodzynek,
  • - 3 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomaranczowej,
  • - starta skórka z jednej cytryny.

Jak przyrządzić?

Ser zmielić dwa razy, masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Gdy utrzemy jajka z masłem, powoli dodajemy ser i dalej ucieramy, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ucieramy przez chwilę. Na końcu dodajemy kaszę mannę po łyżce i przez chwile ucieramy , wsypac rodzynki skórke pomarańczową i skórkę z tartej cytryny. Dobrze mieszamy, ubijamy pianę z 7 białek z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Bierzemy brytfannę o wymiarze 39 x 24 cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy masę i wsadzamy do nagrzanego picyka, piec 1 godz. w temperaturze 180-200 C. Po upieczeniu i wyjęciu sernika z pieca, ostrym nożem odkroić ciasto od brytfanny. Sernik można polać lukrem. Przepis na szybki łatwy lukier: - 10 łyżek cukru pudru, - sok z całej cytryny, - wymieszać składniki razem ma gładką maseę (gęstości śmietany), polać sernik. Można też polać roztopioną czekoladą albo posypac cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

Maszynę do mielenia sera mikser do ucierania.

Skomentuj

32

Komentarze (32)

  • Lila 06.10.2004
    sernik upiekłam w smaku super,jednak podczas pieczenia znacznie popękał,czy jest sposób na uniknięcie tego ?
    0
    0 | 0
  • bea 19.10.2004
    swietny smak, moze tylko te skorki pomaranczowe nie za bardzo pasuja, ale to juz kwestia gustu.Zamiast tego dalabym wiecej ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Janina 02.11.2004
    Jestem zachwycona SERNIKIEM ,coś wspaniałego , polałam go lukrem twojego przepisu Zosiu i byl SUPER !!!!!!!... Więcej
    0
    0 | 0
  • Monika 27.12.2004
    Sernik jest pyszny i bardzo latwo sie go robi. naprawde polecam :)
    0
    0 | 0
  • Krzyś 29.12.2004
    Gdy czytałem ten przepisik to już czułem wspaniały smaczek. I nie pomyliłem się. Wprost rewelacyjny. Jest naprawdę godny po... Więcej
    0
    0 | 0
  • kristiana 21.01.2005
    Sernik jest pyszny,jednak po upieczeniu wg tego przepisu trochę opadł.Dlaczego? Może autorka tego przepisu,albo ktoś z foru... Więcej
    0
    0 | 0
  • salphinx 02.02.2005
    no super jest, moze zbyt wilgotny, ale niwykluczone, ze to moja wina :) opada, bo taka jego natura... ale nie robi sie z n... Więcej
    0
    0 | 0
  • Rysia 10.03.2005
    Kristiana-po upieczeniu sernika wyłącz piecyk ,uchyl drzwiczki i zostaw sernik na okolo 1/2 godz.Pozdrawiam.
    0
    0 | 0
  • kristiana 23.04.2005
    Rysiu,dziękuje za poradę.
    0
    0 | 0
  • Panna Tulipanna 16.09.2005
    Dzięki grysikowi czy też kaszy mannie, jak kto woli, sernik jest puszysty i długo świeży, naprawdę pyszny
    0
    0 | 0