2

Schabowy podobno po francusku

Dania główne
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • - kotlety schabowe bez kości,
  • - oliwa lub olej,
  • - czerwone wytrawne winko.

Jak przyrządzić?

Kotlety - rozmrożone - w swojej naturalnej postaci od rzeźnika warzucamy na rozgrzany olej. Smażamy po dwie minuty z każdej strony. Zalewamy patelnię winkiem. Zmniejszamy ogień. Wino ma wyparować. Kotelty mają się jeszcze posmażyć na powstałym sosie (mogą być brązowawe - co nie znaczy że spalone). Oryginalny smak!!!

Potrzebne przybory:

1. butelka oleju lub oliwy z oliwek 2. kotlety schobowe bez kości - dowolna ilość uzależniona od ilości smakoszy 3. czerwone wino - ilość jak w pkt 2. 4. patelnia na miarę 5. łopatka 6. kuchnia najalepiej na gaz

Jak podawać?

Najlepiej smakują z popularnymi ziemniaczkami z wody. Sos służy wtedy jako omasta. Dodatki sezonowe.

Skomentuj

Komentarze (2)

  • dziunia 04.01.2005, 23:54
    Waca!!!! czy znaczy że nawet nie spróbujesz innej wersji zastsowania czerwonego winka??????????
    0
    0 | 0
  • blodeuwedd 24.06.2006, 15:32
    Że po francusku, to się zgodzę. Oni tam tak jedzą - przynoszą mięso ze sklepy, wyjmują z papiera i od razu na patelnię. I t... Więcej
    0
    0 | 0