5

Schab w galarecie

Dania główne
Dania w galarecie przyrządzamy zwykle na święta lub ważne uroczystości. Już czas to zmienić - schab w galarecie równie dobrze pasuje na rodzinną kolację czy spotkanie towarzyskie. Suszone śliwki zaostrzają smak potrawy, brzoskwinie nadają lekkości i świetnie komponują się z takim rodzajem mięsa, a galaretka z białym winem tworzy przyjemny aromat.
Porcje: 6
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 60 dag schabu bez kości,
  • 20 dag śliwek kalifornijskich,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szklanka białego wina,
  • pół puszki brzoskwiń,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 l bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z roztartym czosnkiem, majerankiem i szczyptą soli.

W umytym i osuszonym schabie wyciąć kieszeń, nasmarować środek połową przygotowanego masła i napełnić śliwkami (kilka zostawić do dekoracji).

Mięso natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, włożyć w rękaw piekarniczy i piec w temperaturze 180 stopni około 1,3 godziny.

Żelatynę namoczyć w winie i następnie zalać gorącym bulionem.

Dokładnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Trochę płynu wlać na dno przygotowanego naczynia, na nim ułożyć wystudzony i pokrojony w plastry schab.

Odstawić, aż stężeje galaretka.

Pozostawione śliwki napełnić masłem z przyprawami, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.

Owocami przybrać schab i zalać pozostałym płynem.

Naczynie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje galaretka.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • 18.04.2012, 10:33
    Wprawdzie wolę wypełniać brzoskwinki ale śliweczce też nie odmówię.
    0
    0 | 0
  • 18.04.2012, 10:33
    No a gdzie instrukcja jak podawać?
    0
    0 | 0
  • 18.04.2012, 10:52
    @gość to proste, nie podawać!!!!
    0
    0 | 0
  • dziadek 18.04.2012, 13:27
    Miły gośćiu, jak pokazują powyższe fotografie, gwałtowna obstrukcja sama załatwi problem "jak podawać".
    0
    0 | 0
  • 18.04.2012, 13:35
    nie za duzo tych brzoskwini?
    0
    0 | 0