40

Schab pieczony na sposób mojej babci

Dania główne
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • - kawał schabu bez kości
  • - parę ząbków czosnku
  • - 1/4 szklanki oleju
  • - przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny i kolorowy, tymianek, rozmaryn.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i osuszamy. Ok 3,4 ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części. Ostrym nożem nakłuwamy mięso u góry w ten sposób, żeby powstały kieszonki dla naszych słupków czosnku, które wciskamy mocno w każde zagłębienie. Kiedy nadziejemy już schab, bierzemy się za zalewę. Do kubeczka wlewamy olej, sypiemy wszystkie przyprawy (każdej ma byc dużo) i mieszamy z wyciśniętymi przez praskę paroma ząbkami czosnku. Otrzymanym mazidłem smarujemy dokładnie mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jak najdłużej - najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wyjmujemy mięso i wkładamy je do rękawa foliowego, kóry nakłuwamy od góry jakimś szpikulcem. Teraz na blachę i do piekarnika. Po upływie ok. 30 min. zmniejszamy ogień do ok. 200 albo nawet 180 st. i pieczemy jeszcze ok. godziny.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Można jeść od razu - po upieczeniu rozcinamy folię i kroimy mięso w grube plastry. Do tego ziemniaki z wody i sos pieczeniowy, niekoniecznie własnej roboty ;-) Można też po wyjęciu z pieca zostawić mięso w folii do ostygnięcia, a potem spożywać przez pare dni jako wędlinę do chleba :-)) A z zastygniętego sosu od pieczenia powstaje w lodówce przepyszna galaretka...

Skomentuj

Komentarze (40)

  • Alicja 24.02.2006, 19:00
    To na pewno jest pyszne. Robię natychmiast, akurat mi się całą noc zmarynuje.
    0
    0 | 0
  • sonne 21 10.03.2006, 16:33
    a moze byc inne miesko n.p.od szynki
    0
    0 | 0
  • punia 13.03.2006, 15:15
    może. karkówka też się nada :)
    0
    0 | 0
  • kuba 06.04.2006, 07:46
    zapeklowalem, zobaczymy jutro
    0
    0 | 0
  • wm 10.10.2006, 11:52
    Nigdy nie udało mi się zrobić schabu tak aby był miękki.Zawsze jest jak podeszwa i suchy.Ma ktoś radę na to ?
    0
    0 | 0
  • maja 13.10.2006, 15:00
    żeby schab był miękki a nie jak podeszwa proponuje przed zamarynowaniem go podgotować 5 minut w osolonej wodzie, zawsze tak... Więcej
    0
    0 | 0
  • Monia 05.12.2006, 15:20
    WLASNIE TEGO SZUKALAM!!!! dzieki za przepisik:):) Ide dzialac.. pozdrowienia
    0
    0 | 0
  • Karolcia 22.12.2006, 18:39
    schabik własnie się piecz, jeszcze pol godzinki i bedzie gotowy. a jesli chodzi o marynate, to polecam taki zestaw przypraw... Więcej
    0
    0 | 0
  • magda 24.12.2006, 11:48
    nie da sie ukryc,to jedzenie jest mistrzem :>
    0
    0 | 0
  • punia 02.01.2007, 11:27
    Cieszę się że smakowało :)) Rekaw do pieczenia jest gwarantem soczystości mięsa. Moje i babci nigdy nie było suche po upiec... Więcej
    0
    0 | 0