7

Salchicha magra

Dania główne
Kiedyś w Hiszpanii, zgodnie z dekretem królewskim, nie wolno było podawać alkoholu bez zakąski. Zupełnie jak za czasów PRL-u. Pojawiły się więc małe przekąski zawieszone na brzegach kufli i szklanic. Dziś, nie tylko w Hiszpanii, popularne stały się bary tapas, w których podaje się wino, piwo lub drinki serwując jednocześnie wiele różnych zakąsek. Jedną z nich są kiełbaski (salchicha magra) smażone z chili. Kilka rodzajów polskich kiełbasek idealnie nadaje się do przygotowania tego specjału.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 10 lekko podwędzonych małych kiełbasek (np. frankfurterki),
  • 1 papryczka chili.

Jak przyrządzić?

Papryczkę chili myjemy i usuwamy z niej pestki, a następnie siekamy.

Każdą z kiełbasek kroimy na 3 części.

Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i od razu minimalizujemy płomień.

Patelnię przykrywamy.

Kiełbaski smażymy przez 10 minut, czasami je obracając.

W połowie smażenia dodajemy do nich papryczki.

Całość intensywnie mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy ciepłe, solo, nabite na wykałaczki lub z kawałkiem białego pieczywa.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (7 komentarzy)

  • ania 08.01.2010, 17:38
    czy można to podawać na zimno?
    0
    0 | 0
  • Anka 11.04.2010, 20:58
    Imienniczko! Przysmażane kiełbaski na zimno? Gdzie tu sens?
    0
    0 | 0
  • julia 18.12.2010, 14:25
    Owszem papryczki chilli trzeba dodać, ale nie jedną a kilka no i koniecznie z pestkami (to w nich jest cały smak i ostrość.... Więcej
    0
    0 | 0
  • Wanda 08.03.2011, 20:16
    Takie kiełbaski można najpierw podsmażyć jak w przepisie ,a po godzinie zjeść na zimno. Ja lubię na zimno i ciepło. Podoba ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Alusia 08.03.2011, 20:19
    Mądra Julio,papryczki chili są malutkie,średnie i trochę większe , a każda jest ostra,nawet jak usuniesz pestki. Uważam,że ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 06.08.2016, 14:47
    Glad I've finally found sohtmeing I agree with!
    0
    0 | 0
  • gość 08.08.2016, 06:36
    I have been so beldeierwd in the past but now it all makes sense!
    0
    0 | 0