8

Sałatka z tuńczyka

Sałatki i jarzyny
Odpowiednio przyrządzone sałatki z dodatkiem aromatycznych ziół stanowią atrakcję wszystkich spotkań towarzyskich, cieszą się największą popularnością i najszybciej znikają ze stołu. By były naprawdę smaczne, należy przygotować je co najmniej godzinę wcześniej, wtedy wszystkie składniki utworzą harmonijną całość. Sałatka z tuńczyka jest zdrowa, smaczna, łatwa w przygotowaniu i może stanowić samodzielny posiłek.
Porcje: 6
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • ¾ szklanki ryżu,
  • puszka kukurydzy,
  • mały słoik papryki marynowanej,
  • 10 dag zielonych oliwek,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki ostrego ketchupu,
  • natka pietruszki,
  • sól, ostra mielona papryka,
  • kilka liści sałaty.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

Tuńczyka odsączyć, podzielić widelcem na małe cząstki, połączyć z ostudzonym ryżem.

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oliwki przekrojone na pół, kukurydzę.

Oliwę połączyć z ketchupem, doprawić solą i ostrą papryką i ucierać aż składniki połączą się ze sobą.

Sos dodać do sałatki i starannie wymieszać.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Jak podawać?

Podawać na liściach sałaty. Posypać natką pietruszki oraz oliwkami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • GOsiaczek 15.01.2009, 19:12
    Znam lepszą bez ryzu a poza tym z ryżem pyszny jest kurczk Mówię Wam naprawdę PYCHA!!!
    0
    0 | 0
  • magda 21.01.2009, 07:42
    rzeczywiscie ta slalatka jest super jestem szefem kuchni i ta salatkie podaje od lat w rezteuracji i cieszy siepowodzeniem ... Więcej
    0
    0 | 0
  • do Magda 29.12.2009, 14:35
    Jaki z Ciebie szef kuchni jak mówisz ze gotujesz na lekko miękko? to sie nazywa aldente!!! Błagam nie błaźnij się
    0
    0 | 0
  • anita 30.12.2009, 14:18
    Magda pisze w ten sposób,abyś ty zrozumiał/a.Nie każdy być może wie co to znaczy al dente.
    0
    0 | 0
  • anita 30.12.2009, 14:19
    Magda pisze w ten sposób,abyś ty zrozumiał/a.Nie każdy być może wie co to znaczy al dente.
    0
    0 | 0
  • Piotrek 15.01.2010, 22:51
    na zdjeciach widze kukurydze w opisie jej brak... nie ogarniam ??
    0
    0 | 0
  • 28.05.2010, 13:06
    Świetna, dzięki za przepis :)
    0
    0 | 0
  • Maja 05.07.2010, 21:52
    do Piotrka ... w przepisie jest napisane puszka kukurydzy:))))) wystarczy poczytać i ogarniesz:)
    0
    0 | 0