1

Sałatka z polędwicą i kalarepą

Sałatki i jarzyny
Sałatka warzywna z dodatkiem mięsa to propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pożywna, sycąca a jednocześnie łatwo przyswajalna i lekkostrawna. Kalarepa to cenne warzywo o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Młodą kalarepę należy spożywać razem z listkami, bo w nich jest najwięcej witamin.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 30 dag polędwicy wieprzowej,
  • 2 małe kalarepy,
  • 2 ogórki,
  • 2 pomidory,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka koperku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Polędwicę pokroić w plastry i usmażyć na patelni.

Następnie wystudzić i pokroić w paski.

Kalarepę i ogórki obrać i pokroić w słupki.

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w kostkę.

Natkę i koperek pokroić drobno.

Polędwicę połączyć z warzywami.

Oliwę rozetrzeć z sokiem z cytryny, musztardą, solą, pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Odstawić na pół godziny w celu połączenia smaków.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • Raz Putin 25.08.2011, 09:02
    Może być niegłupie, ale polędwicę to ja bym szybciorem obsmażył przed pokrojeniem, tak to szkoda mięsa, wióry wyjdą. A tym ... Więcej
    0
    0 | 0