3

Sałatka z melonem, fetą i marynowaną cebulą

Sałatki i jarzyny
Białe wino, kominek – tak kojarzy mi się ta chłodna jak na tę porę roku sałatka. Chyba już tęsknię za latem i stąd zaczynam komponować smaki, które bardziej kojarzą się z upałami niż środkiem zimy. A może mój organizm już przygotowuje się na nadejście wiosny i chce trochę schudnąć... To nieistotne. Ta sałatka smakuje i bez kominka, i bez wina, niezależnie co dzieje się za oknem.
Porcje: 2
Koszt: 13 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 dojrzały melon,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 limonka,
  • pół opakowania sera feta,
  • 10 czarnych drylowanych oliwek,
  • garść liści mięty,
  • pęczek natki pietruszki,
  • czarny świeży pieprz.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w plastry i zamarynować w soku z limonki.

Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Odsączyć i przełożyć do miski.

Porwać natkę i liście mięty - kilka listków zostawić do dekoracji.

Oliwki pokroić na małe plasterki.

Z melona wydrążyć specjalną łyżką kulki.

Wszystko przełożyć do miski, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać.

Na koniec dodać kawałki fety.

Udekorować listkami mięty.

W sezonie zamiast z melona można wydrążyć kulki z arbuza.

Jak podawać?

Sałatkę podawać lekko schłodzoną.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • dziadek 24.01.2013, 17:30
    Jest! Jest feta! Fetujmy fetę! Jeszcze kilka takich przepisów i laksowanie na biało! Odpada pranie strinów. Zostanie kasa n... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 18.06.2013, 16:54
    1xa7
    0
    0 | 0
  • Marta 08.08.2013, 11:28
    Sałatki z fetą są przepyszne,w Lidlu kupuję ser feta Pilos bardzo tanio,i najczęściej dodaję do pmidorków ktore uwielbiam.... Więcej
    0
    0 | 0