1

Sałatka z kiełkami

Sałatki i jarzyny
Porcje: 4-5
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 450 kcal 250

Składniki:

  • Składniki na sałatkę
  • 100 g mieszanki kiełków (fasoli mung, rzodkiewki, lucerny),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 100 g sera feta chudego.
  • Sos:
  • sok z 1/4 limonki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  • Poza tym:
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić?

Na początku przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy go razem z resztą składników. Sos ma być jednolity, lejący. Odstawiamy do do lodówki, by się "przegryzł". Następnie siekamy lub rwiemy grubo sałatę lodową, wsypujemy do niej kiełki, kukurydze, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Ser feta jest dość słony, dlatego soli dużo nie trzeba. Po jakichś 20 minutach, zaraz przed podaniem, polewamy sałatkę sosem. Do sałatki podajemy chude mięso, najlepiej kurczaka.

Skomentuj

Komentarze (1)

  • Jakub Micianiec 30.12.2008, 10:21
    http://www.przepisy.org/przepis8131.html Jest to link z którego przepis został zerżnięty. Oj nieładnie.
    0
    0 | 0