1

Sałatka z kiełkami

Sałatki i jarzyny
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 15 zł prosty 450 kcal 250

Składniki:

  • Składniki na sałatkę
  • 100 g mieszanki kiełków (fasoli mung, rzodkiewki, lucerny),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 100 g sera feta chudego.
  • Sos:
  • sok z 1/4 limonki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyzki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  • Poza tym:
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić?

Na początku przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy go razem z resztą składników. Sos ma być jednolity, lejący. Odstawiamy do do lodówki, by się "przegryzł". Następnie siekamy lub rwiemy grubo sałatę lodową, wsypujemy do niej kiełki, kukurydze, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Ser feta jest dość słony, dlatego soli dużo nie trzeba. Po jakichś 20 minutach, zaraz przed podaniem, polewamy sałatkę sosem. Do sałatki podajemy chude mięso, najlepiej kurczaka.

Skomentuj

1

Komentarze (1)

  • Jakub Micianiec 30.12.2008
    http://www.przepisy.org/przepis8131.html Jest to link z którego przepis został zerżnięty. Oj nieładnie.
    0
    0 | 0