×

0

Sałatka z gruszek i sera z dodatkiem maku

Sałatki i jarzyny
Póki jeszcze można kupić najsmaczniejsze gatunki gruszek, korzystajmy! Gruszki mogą uszlachetnić niejedno danie. Proponuję wyjątkowo smaczną i wykwintną sałatkę, której przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Można ją przygotować z serem typu lazur ale równie pyszna jest z dodatkiem parmezanu.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 4 lekko twarde gruszki,
  • 5 dag sera typu lazur.

    Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • ½ łyżeczki brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka maku,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.

Usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.

Układamy na półmisku.

Przyrządzamy sos sałatkowy.

Do małego słoiczka wlewamy ocet jabłkowy, oliwę, cukier, tymianek, przyprawy i mak.

Słoiczek zakręcamy i energicznie nim potrząsamy.

Ser kroimy na małe kawałki, którymi obsypujemy gruszki a następnie polewamy je sosem.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

Wersja do druku
Skomentuj