0

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Zupy
Porcje: 4
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • makaron nitki - 1 paczka,
  • dynia - ok. 1 ½ kg,
  • cebula - 2 średnie szt.,
  • kapary z zalewy - 1 łyżka,
  • płatki chilli - ¼ łyżeczki,
  • olej - 3 łyżki,
  • słodka śmietanka - 100 ml,
  • woda,
  • sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki. Smacznego!

Skomentuj