11

Rozgrzewająca zupa cebulowa

Zupy
Warto ją przygotować przeziębionym domownikom. Cebula i papryczka chili w gorącej zupie rozgrzeją także zziębnięte kości na przykład po niedzielnym spacerze. Zupa cebulowa z makaronem sojowym może też być wykwintną propozycją na kolację dla znajomych. Ostra, mętna od parmezanu i treściwa od wędzonego boczku z powodzeniem może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Spróbujcie.
Porcje: 6-8
Koszt: 23 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • porcja włoszczyzny,
  • 1 opakowanie makaronu sojowego,
  • 1 kg cebuli,
  • 0,40 kg boczku wędzonego,
  • 2 liście laurowe,
  • liść selera,
  • szczypta cząbru,
  • natka pietruszki,
  • 1 papryka chili,
  • 1 opakowanie (40 g) parmezanu,
  • ew. 1 żółtko,
  • ew, 1 warzywna kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę (kawałek selera, pora, kilka marchewek i pietruszek) obrać ze skórki.

Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw przekroić na pół.

Z tej porcji ugotować bulion warzywny.

Gdy warzywa się ugotują, prawie miękką marchewkę zostawić w garnku, resztę ugotowanych warzyw (robią się miękkie szybciej niż marchew) wyłowić z zupy.

Cebulę obrać i poszatkować.

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Skórę z boczku wrzucić do gotującego się bulionu.

Pokrojony boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykręcić gaz i smażyć, czasami mieszając.

Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć skórę z boczku.

Ładnie wysmażony boczek wrzucić do bulionu.

A na patelnię, na której został tłuszcz z topiącego się boczku, przełożyć poszatkowaną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula będzie szklista i miękka.

Podsmażoną przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego z boczkiem.

Do zupy wrzucić liście laurowe, liść selera, szczyptę cząbru.

Jeśli lubisz bardziej słone zupy, możesz dodać jedną kostkę rosołową – warzywną.

Ja solę mało, więc wędzony boczek zostawia w mojej zupie wystarczająco słony smak.

Z papryki chili wyjąć gniazda nasienne.

Paprykę poszatkować drobno i dodać do zupy.

Odłowić liść selera.

Ugotować porcję makaronu sojowego.

Odcedzić, przelać zimną wodą.

A następnie pokroić drobniej, żeby nie ciągnął się na talerzu i nie utrudniał jedzenia zupy.

Gorącą zupę można zagęścić roztrzepanym żółtkiem, ale ja wolę bardziej klarowną.

Do talerzy nałożyć trochę makaronu sojowego, usypać górkę z parmezanu.

A następnie całość zalać zupą.

Uprzedzić domowników lub gości, że zupę w talerzach trzeba pomieszać, by parmezan się rozpuścił i rozprowadził równomiernie.

Do zupy można też dodać porwaną natkę pietruszki i czosnek – by była jeszcze bardziej rozgrzewająca.

Jak podawać?

Podawać udekorowaną listkiem natki pietruszki.

Zamiast makaronu sojowego można podawać ją z grzankami, groszkiem cukrowym lub ze zwyczajnym makaronem jajecznym.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • Joaska 30.10.2009, 13:16
    Zupa wyglada smakowicie, oprocz tego zdjecia, gdzie mozna zauwazyc oka na zupie. Zrobie dzisiaj te zupe, ale bez boczku :) ... Więcej
    0
    0 | 0
  • benanes 30.10.2009, 13:19
    Wygląda pysznie:) myślę że ta cebulowa to dobry pomysł na jutrzejszy obiad:))
    0
    0 | 0
  • Cleo 30.10.2009, 14:01
    Wyglada smakowicie. I faktycznie jesiennie...
    0
    0 | 0
  • Gokard23 30.10.2009, 23:54
    wlasnie gotuje prawie wedlug przepisu. Delikatne zmiany tj Zamiast boczku to zeberka, wiecej przypraw i warzyw np kalafior,... Więcej
    0
    0 | 0
  • 31.10.2009, 04:06
    polecam zmiksowac zupke i zalac makaron
    0
    0 | 0
  • 31.10.2009, 04:21
    pyszna zupa cebulowa ale troche udogodnien:zamiast wylawiac warzywa a pozostawic marchew aby sie dogotowala TO wrzuc najpie... Więcej
    0
    0 | 0
  • gia 01.11.2009, 00:41
    cebulowa z makaronem to bluznierstwo! robisz z cebulowej rosół na wodzie! cebulowa tylko z grzanką i serem.
    0
    0 | 0
  • Do gość Ewa 02.11.2009, 12:47
    Nie zrozumiałeś przepisu. Warzywa są wyławiane, a marchewka zostaje w garnku, nie tylko po to by się dogotować, ale po pros... Więcej
    0
    0 | 0
  • gocha 03.11.2009, 21:48
    Ja dusze cebulę na oliwie i potem gotuję w garnku z wodą i wegetą.Kiedy będzie miękka dolewam wino białe półwytrawne(szkla... Więcej
    0
    0 | 0
  • dumna 05.11.2009, 11:18
    a sie podniecacie, po to sa takie portale by mozna bylo sobie przepisy dowolne zamieszczać, a jak ktos chce tradycyjna cebu... Więcej
    1
    1 | 0