5

Rosół z kurkami

Wegetariańskie
Gdyby zapytać niemal w każdej polskiej wsi, co warto zrobić z kurkami, okaże się, że gospodynie cenią sobie zwłaszcza rosół. Oczywiście rosół musi zostać przygotowany według tradycyjnej receptury, z cebulą podpieczoną na blasze lub nad gazem i kawałkiem kapusty. Mięso tylko z kury, najlepiej wiejskiej, i koniecznie z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
Porcje: 8
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kura,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek kapusty,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka nasion ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • 30 dag kurek,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

    Lane kluski:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.

Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.

Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.

Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.

Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.

Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.

Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.

W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.

Solimy.

Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.

Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.

Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami.

Jak podawać?

Podajemy posypane koperkiem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • buongustaia 02.08.2011, 22:45
    Wyglada to apetycznie, przepis ciekawy.Trochę mnie zastanawia dodatek lisci laurowych i ziela angielskiego, ale byc może w ... Więcej
    0
    0 | 0
  • awi 07.08.2011, 20:01
    Zapomniałam dodać,że gotującego rosołu się NIE PRZYKRYWA.Gotuje się go na małym ogniu BEZ PRZYKRYCIA.
    0
    0 | 0
  • Kartoflanka 12.09.2011, 20:02
    Z awi muszę się nie zgodzić.Rosół należy przykryć,lecz zostawić szczelinę.Wtedy się szybko nie wygotuje i zapach cały nie u... Więcej
    0
    0 | 0
  • WIESIA 16.10.2011, 22:20
    Chcę rosołu z kurkami !!!!!!!!!!!!!
    0
    0 | 0
  • Joana 10.06.2013, 13:46
    wegetarianski rosol z kura...
    0
    0 | 0