5

Rosół grzybowy

Zupy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł prosty niska 250

Składniki:

  • Świeże grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cebula, ząbek czosnku, dobrej jakości woda.

Jak przyrządzić?

Grzyby - wyłącznie zielone lub szare gąski oczyścić i wrzucić do osolnej wody. Grzybów średniej wielkości powinno być 5 do 10 na osobę, im więcej, tym potrawa smaczniejsza i ok. 0,5 litra wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, upieczoną niewielką cebulkę (na blasze lub w mikrofalówce), jeśli ktoś lubi to jeszcze ząbek czosnku. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Grzyby gotuje się długo! Powstanie nadzwyczaj smaczny rosół, dla smakoszy smaczniejszy od mięsnego! Podawać z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Ugotować do rosołu ziemniaki. Po ugotowaniu pokroić w plasterki, ułożyć na głębokim talerzu, zalać rosołem grzygowym z dodatkiem grzybów. Jest to doskonałe pierwsze danie obiadu wielodaniowego.

Skomentuj

5

Komentarze (5)

  • Grzybiarczyk 27.08.2005
    Onanie! Twoja wypowiedź, bardzo niegrzeczna świadczy o tym, że ty nigdy nie jadłeś nic dobergo. Przestań onanizować się, a ... Więcej
    0
    0 | 0
  • znawca 25.10.2005
    Niektórym brak nie tylko wychowania, ale także smaku i gustu!! Rosołek z gąsek to cymes. Uwielbiam. A Ci co się nie znają s... Więcej
    0
    0 | 0
  • kucharz 17.09.2010
    yyyy rosół grzybowy robi się wyłacznie na grzybach szlachetnych borowiki , rydze podgrzybki czemu na tych a nie innych od ... Więcej
    0
    0 | 0
  • GOSKA 01.10.2010
    TO JEST PYSZNE!!! WŁAŚNIE GOTUJĘ
    0
    0 | 0
  • rudazaba 11.11.2012
    Właśnie ugotowałam rosołek, pychotaaaaaaaa. Dziękuje za przypomnienie przepisu.
    0
    0 | 0