0

Roladki drobiowe zapiekane z kapustą

Dania główne
Filety drobiowe faszerowane dużą ilością grzybowego farszu i zapieczone z białą kapustą to bardzo proste danie, a zarazem efektowne. Zapach suszonych grzybów i lekko słodko-winny smak kapusty oraz delikatne białe mięso drobiowe trafia w gust każdego. Danie nieskomplikowane, zrobione z dostępnych wszędzie produktów.
Porcje: 6
Koszt: 35 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 kg filetów drobiowych,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 2 winne jabłka,
  • 2 łyki koperku,
  • cukier do smaku,
  • masło do posmarowania.

Jak przyrządzić?

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła, dodać pokrojone grzyby i dusić, aż zmiękną.

Do grzybów dodać natkę pietruszki, majeranek i wszystko jeszcze chwilę smażyć.

Do wystudzonego farszu dodać jajko i bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.

Filety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nich farsz, uformować roladki i spiąć wykałaczkami.

Wierzch nie musi być dokładnie spięty.

Kapustę poszatkować, jabłka obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce i gotować z niewielką ilością wody, aż kapusta lekko zmięknie.

Dodać koperek, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć kapustę, a na niej roladki drobiowe.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.

Wersja do druku
Skomentuj