77

Rogaliki

Ciasta i desery
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
35 szt. ? zł prosty ? 250

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki,
  • - 25 dkg masła lub margaryny,
  • - 5 dkg drożdży,
  • - łyżeczka cukru,
  • - szczypta soli,
  • - 3 jaja,
  • - 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być też 18%),
  • - cukier waniliowy,
  • - powidła lub dżem (może być biały ser wymieszany z cukrem).

Jak przyrządzić?

Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.Z mąki, margaryny, 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza)i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30min w temp.180'C. Smacznego

Skomentuj

77

Komentarze (77)

  • myszka 28.08.2003
    Próbowałam są naprawdę wyśmienite, rzeczywiście smakują jak francuskie. Jak ktoś nie próbował to niech koniecznie zaeaz je ... Więcej
    0
    0 | 0
  • aga 25.09.2003
    do moniki a próbowałaś bo to nie jest ciasto drożdżowe, najpierw spróbuj a zobaczysz jak rośnie i nie krytykuj póki nie spr... Więcej
    0
    0 | 0
  • monika 16.10.2003
    Moniko widać 8-letnia córka jest madrzejsza od ciebie...ciasto drożdzowe urośnie "jak na drożdzach"...to a takz... Więcej
    0
    0 | 0
  • niki 16.10.2003
    drażnia mnie strasznie "wszystko wiedzący" ludzie którzy nie wiedzą, nie sprawdzą ale krytyczni sa maxymalnie....... Więcej
    0
    0 | 0
  • ada 19.10.2003
    rogaliki są poprostu super, Przepis jest jak najbardziej poprawny /ciasto wyrasta w lodowce/. komentarzem ze przygotowuj... Więcej
    0
    0 | 0
  • ewa 04.11.2003
    przestańcie się kłócić, może jej się tak wydawało, że nie urośnie, ale jak sprawdzi, to napewno przyzna Wam rację. Stare ba... Więcej
    0
    0 | 0
  • Andzia 04.11.2003
    Poraz pierwszy jestem na tej stronie i jestem w szoku że kłucicie się o takie rzeczy. Do kuchni moje drogie panie, upieczmy... Więcej
    0
    0 | 0
  • Jestem autorką tego przepisu. Jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze wątpliwości lub chciałby ze mną porozmawiać wymienić się przepi... Więcej
    0
    0 | 0
  • EMG 19.12.2003
    jeśli ktoś nie wierzy że w lodówce coś może urosnąć niech sprawdzi....a ja robię podobne rogaliki...tylko ciasto po zagniec... Więcej
    0
    0 | 0
  • Maria 10.01.2004
    właśnie zdegustowałam pierwszego.... mniam, rewelacja!!! kiedyś miałam podobny przepis ale mi zginął, ale chyba nie były aż... Więcej
    0
    0 | 0