0

Radomszczańska zalewajka

Zupy
Porcje: 5
Koszt:
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • żur,
  • ziemniaki (0,75 kg),
  • woda (1,5 l),
  • słonina (15-20 dkg),
  • czosnek (2 ząbki),
  • cebula średnia (1 szt.),
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz),
  • grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski).

Jak przyrządzić?

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia. Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn, wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia. Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia. Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper. Smacznego!

Jak podawać?

Talerz lub miska - stylizacja ludowa.

Skomentuj