65

Pyszny sos do gołąbków

Sosy
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? niski zł prosty ? 250

Składniki:

  • olej, śmietana 18%, mąka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa Warzywko, cukier

Jak przyrządzić?

5 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy porządną łyżkę mąki i energicznie mieszamy, żeby się ładnie mąka rozpuściła. Do tego dodajemy porządne 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy, aż się ładnie połączy z resztą. Następnie dodajemy porządną łyżkę śmietany 18% i trochę wody i mieszamy, dodając Warzywko, sól, pieprz i próbujemy, czy ma ostatecznie dobry smak. Ja zazwyczaj na końcu dosładzam, jak mi wyjdzie troszkę słonawy. Potem dorzucamy do tego gołąbki i dusimy chwilkę, aż będą dobrze ciepłe i na stół. Pycha!

Potrzebne przybory:

pewnie jakaś patelnia i mieszadełko:-)

Skomentuj

65

Komentarze (65)

  • mama Marty 23.06.2006
    Bardzo porządny przepis....... :)
    0
    0 | 0
  • przemo 24.06.2006
    powodzenie w nauce gotowania nie jest mi potrzebne bo jestem w tym wystarczajaco dobry, a jakbym chcial super zdrowych i be... Więcej
    0
    0 | 0
  • Dana 24.06.2006
    Super sosik jutro będę robiła. Dzięki.
    0
    0 | 0
  • koala 25.06.2006
    Przemo, z całym szacunkiem, ale dania wegetariańskie wcale nie są bezsmakowe Twój sos nie zawiera mięsa, a jednak uważas... Więcej
    0
    0 | 0
  • anett 25.06.2006
    ja dodaję dużo koperku.mniam.
    0
    0 | 0
  • Basia 28.06.2006
    Do: ojojojoj....... Przecież nikt nie karze Ci tego jeść!!!! A jak nie jadłeś/aś to po co komentujesz tak bezsensownie....... Więcej
    0
    0 | 0
  • mama matiego 06.08.2006
    wkoncu mi sie udalo, dzieki tobie zrobic sos do gołąbków:):) dzieki pychota:)
    0
    0 | 0
  • Marta 26.08.2006
    własnie o to mi chodzilo ;)..prosty i jaki pyszny dzieki wielkie ;) Pozdrawiam :)
    0
    0 | 0
  • mimi 01.09.2006
    to ma byc dobre?
    0
    0 | 0
  • Sylvana 11.10.2006
    Ja zamiast oleju używam masełka..tez jest pyszne. A dla nie zorientowanych to tłuszcz z mąką nazywamy zasmażką.
    0
    0 | 0