37

Pyszny jabłecznik z budyniem

Ciasta i desery
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki białego cukru,
  • kostka margaryny (250 g),
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki śmietany kwaśniej (18-22%),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 6-7 dużych niezbyt kważnych jabłek,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon (ewentualnie).
  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 1 litr mleka.

Jak przyrządzić?

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (30 x 25 cm). Drugą część włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka (wcześniej obrane i pokrojone na plasterki), na to wysysypać cukier waniliowy i cynamon wg uznania. Gotować budyń z 3 opakowań, używając tylko 1 litra mleka, aby masa budyniowa była gęsta. Taką ugotowaną jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nakryć nią masę budyniową. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (wierzch ciasta powinien być apetycznie złoty). Smacznego:)

Jak podawać?

Podawać, jak ostygnie, ale ponieważ u mnie w domu (i nie tylko u mnie) zdarzają się przypadki, że nie zdąży ostygnąć, a już połowy blachy nie ma, tak więc polecam też na ciepło:) Bardzo smaczne jest z lodami i/lub bitą śmietaną. Można je także polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Skomentuj

37

Komentarze (37)

  • mamuśka 06.08.2006
    a ja już jestem po, ciasto spałaszowane , rewelka, tylko wymiary blachy nie warte sugerowania , ludzie pieczcie w swoich b... Więcej
    0
    0 | 0
  • Asieczek:) 06.08.2006
    Ciesze sie ze smakowalo! Racja, ze lepiej nie sugerowac sie wymiarami blaszki, ale wiele razy gdy podawalam komus ten przep... Więcej
    0
    0 | 0
  • kalina 06.08.2006
    Droga pomysłodawczyni przepisu, naprawdę ciasto super , podaj jeszcze jakiś ze swoich przepisów ( z pewnością będą też spra... Więcej
    0
    0 | 0
  • Asieczek:) 07.08.2006
    Do Kalina: Szukaj moich przepisow na tej stronie. Zawsze beda pod tym samym imieniem. Ciesze sie ze ciasto smakowalo i mam ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Asieczek:) 07.08.2006
    Do Kalina: Najnowszym przepisem jaki dodalam jest murzynek z gruszkami, powinien sie ukazac niebawem poniewaz dzis go wysla... Więcej
    0
    0 | 0
  • 3MO 29.08.2006
    polecam,ciasto pychotka!
    0
    0 | 0
  • Joanna 24.09.2006
    a ja wlasnie wstawilam ciacho do piekarnika a,ze mieszkam w Toronto daleko od domu z pewnoscia bedzie smakowalo lepiej jutr... Więcej
    0
    0 | 0
  • jola 28.09.2006
    Zrobiłam, rewelacja! Jestem antytalentem do pieczenia placków, ale ten wyszedł mi super!
    0
    0 | 0
  • helga 28.09.2006
    super cioacho polecam kazdemu
    0
    0 | 0
  • SŁODKA 07.12.2006
    JABŁECZNIK Z BUDYNIEM REWELKA NORMALNIE NIEBO W GEMBIE
    0
    0 | 0