0

Pyszna i tania sałatka warstwowa

Sałatki i jarzyny
Porcje: 8
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • Puszka groszku konserwowego, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 3 średnie cebule, 2 duże winne jabłka, majonez, ketchup, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek, według uznania ser żółty (około 10 dkg).

Jak przyrządzić?

Odcedzamy na sitku groszek i układamy jako warstwę nr 1. Smarujemy cieniutko majonezem. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę i układamy jako warstwę nr 2. Solimy, posypujemy pieprzem i cieniutko smarujemy majonezem. Cebulę kroimy w kosteczkę, parzymy i po wystudzeniu kładziemy jako warstwę nr 3. Solimy i cieniutko smarujemy majonezem. Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy jako warstwę nr 4. Smarujemy cieniutko ketchupem. Posypujemy szczypiorkiem i według uznania grubo startym serem żółtym.

Jak podawać?

Po schłodzeniu w lodówce, najlepiej parę godzin po przygotowaniu. Serem żółtym posypać tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze (0)

  • Buy FIFA 16 Coins 21.09.2015, 21:01
    youre really talented. Buy FIFA 16 Coins http://eturystyka.org/content/view/1655/145/
    0
    0 | 0
  • gość 07.03.2016, 15:45
    Szybka i smaczna sałatka.
    1
    0 | 1