5

Pstrąg smażony

Ryby
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • Pstrąg, sól, pieprz, zioła do ryb, cebula, tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić?

Pstrąga oczyścić z łuski, odciąć łeb, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, odfiletować. Tak sprawionego pstrąga podzielić na porcje. Ułożyć na tacy, oprószyć solą i pieprzem, ziołami do ryb i obficie posmarować startą drobno na tarce cebulą, odstawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Następnie smażyć tak przygotowanego pstrąga w niezbyt głębokim tłuszczu (smaczniejszy w smalcu). Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła, co nada potrawie delikatniejszy smak.

Potrzebne przybory:

nóż, deska do krojenia i skrobania, patelnia

Jak podawać?

Na podwieczorek lub jako danie główne z ziemniakami i sezonową surówką. Można podawać ze smażonymi pieczarkami i pieczywem. Jeśli osoby konsumujące są dorosłe, to doskonale pasuje małe lub duże jasne, zależnie ile kto lubi. Marka piwa do wyboru.

Skomentuj

Komentarze (5)

  • Mobby Dick 12.04.2008, 21:15
    Od kiedy pstrąg posiada łeb?
    0
    0 | 0
  • aCoCieTo? 13.09.2009, 16:40
    kur..! nie potrafisz normalnie napisać ile to ma kalorii? tylko średnio.. ja pitolę, ogarnij się, cyfer nie masz na klawitu... Więcej
    0
    0 | 0
  • 24.03.2010, 17:37
    ale młotki z Was ludzie. pstrąg ma łeb od wczoraj i to koński i każdy ma w domu laboratorium w którym potrafi zbadać dokład... Więcej
    0
    0 | 0
  • tomecki 29.07.2011, 09:19
    Popieram przedmówce. Młotki z Was i tyle.
    0
    0 | 0
  • gość 28.11.2012, 15:39
    największy błąd obcinać głowę pstrąga (pstrąga należy smażyć razem z głową może nie miło to wygląda ale tak musi być,) a po... Więcej
    0
    0 | 0