16

Prosty przepis na nadziewaną, pieczoną paprykę

Dania główne
Prosty i tani przepis na obiad! Bardzo modne ostatnio stało się faszerowanie warzyw. Na aktualną pogodę moim zdaniem najlepiej pasują zapiekane papryki nadziewane mięsem. Dziś mam dla was prosty przepis na obiad, z którym poradzi sobie dosłownie każdy.
Porcje: 3
Koszt: 12 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego,
  • ½ szklanki mleka,
  • jajko,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • ½ szklanki posiekanej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¾ łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 duże papryki,
  • szklanka ketchupu,
  • łyżeczka brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W misce mieszamy ze sobą mięso, bułkę tartą, cebulę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Paprykę dokładnie myjemy, przekrawamy i wydrążamy. Do oddzielnej miseczki wlewamy ketchup i dodajemy brązowy cukier, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Gotowym sosem zasmarowujemy wnętrze papryki, a następnie faszerujemy mięsem. Pieczemy przez około 30 minut.

Jak podawać?

Podajemy od razu po upieczeniu z dodatkiem chrupiącego pieczywa.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (16 komentarzy)

  • gość 19.09.2013, 11:13
    A DO CZEGO TO MLEKO?
    2
    2 | 0
  • gość 19.09.2013, 13:15
    mleko do popica żeby lepiej strawic ;P
    3
    3 | 0
  • gość 19.09.2013, 14:58
    może jako zagęstnik chudszy od śmietany ale i tak jak dla mnie soczystości mięsu to nie da, będzie tłuszczyk będzie soczyst... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 19.09.2013, 14:58
    Zazwyczaj do mielonego dodaje się namoczoną w mleku bułkę, ale autorce tego przepisu coś musiało się ostro pomiksować :D... Więcej
    3
    2 | 1
  • gość 19.09.2013, 15:01
    no tak do mielonych, a do np. pulpetów też dajesz bułkę tartą?
    2
    1 | 1
  • gość 19.09.2013, 18:01
    U mnie to norma ze sie daje i mleko i bulke tarta
    3
    2 | 1
  • gość 26.06.2014, 11:30
    Pieczemy ok. 30 min - w jakiej temperaturze?
    1
    0 | 1
  • lll 16.07.2014, 14:28
    170 st? Jak pisało na początku? Czytamy ze zrozumieniem czy nie? ;D
    1
    1 | 0
  • grażka 04.08.2014, 02:27
    Zamiast tartej byłki dodaję ugotowany ryż. Też bardzo smaczne.
    1
    1 | 0
  • gość 17.09.2014, 20:16
    to moze zrob inny sos a mianowicie podsmazona delikatnie cebulka,pomidory z puszki zmielone ,dwie lyzki ziaren sezamu i pol... Więcej
    0
    0 | 0