2

Prosty gulasz na biało

Dania główne
Kawałek łopatki, szklanka wina i cebula. To baza, którą uszlachetnić można różnymi bukietami smaków. Polecam zwłaszcza zestaw białych dodatków: białe wino, biały pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, biała cebula. Dla wielbicieli zabielania sosów dobra wiadomość, biała śmietana też pasuje, choć poziom cholesterolu mocno wtedy wzrasta. Ale i tak nie jest to potrawa dla zwolenników dietetycznego jedzenia.
Porcje: 6
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • ½ kg cebuli,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • 1 kostka rosołowa,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyszczamy i kroimy w niedużą kostkę.

Obsmażamy je na 2 łyżkach oleju i wkładamy do garnka.

Na tej samej patelni smażymy na reszcie oleju pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy będzie już zeszklona, dolewamy wino i dusimy całość ok. 10 minut.

Po tym czasie przekładamy ją do mięsa i całość wstawiamy na mały ogień.

Do garnka dodajemy także 1 szklankę wody, kostkę rosołową i przyprawy.

Przez pierwszy kwadrans mięso powinno dusić się odkryte, potem zakrywamy je na kolejną godzinę.

Gdy mięso będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.

Dusimy jeszcze kilka minut.

Jak podawać?

Gulasz podajemy z ziemniakami i sałatą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • Ziemnaczanka 03.05.2012, 13:03
    I dobrze,że ziemniaczki i jakie ładniutkie. Fajnie jest.Popieram. A i widok przepysznie smakowity. Poproszę o jeszcze wiele... Więcej
    0
    0 | 0
  • Wiesia 04.05.2012, 15:53
    Może i nie dietetyczne ,ale wygląda super i na przyjęcie komunijne też się nada.
    0
    0 | 0