9

Prosty biszkopt z brzoskwiniami

Ciasta i desery
Z powodzeniem może to być ciasto dla początkujących. Zawsze się udaje, wybornie smakuje, jest puszyste, pachnie owocami. Do tego przepisu nadają się wszystkie owoce. Oczywiście najlepsze są te świeże, sezonowe, ale jak ich nie ma to też żaden problem. Z mrożonych lub tych z puszki powstanie równie dobry owocowy biszkopt, który możemy przygotować bez żadnej okazji, dla własnej przyjemności i swoich bliskich.
Porcje: 4
Koszt: 16 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej,
  • puszka brzoskwiń w syropie,
  • galaretka brzoskwiniowa.

Jak przyrządzić?

Przygotować galaretkę brzoskwiniową w/g przepisu na opakowaniu, tylko zamiast wody dodać syrop pozostały po odsączeniu brzoskwiń (jeżeli będzie go za mało, uzupełnić wodą) i odstawić do lekkiego stężenia.

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut.

Wystudzony posmarować brzoskwiniową konfiturą, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki na pół godziny.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • gość 26.02.2013, 10:26
    Niewielki brzuszek jest groźny dla naszego zdrowia. Miałam ten problem, lekarz mi zalecił zrzucić tu i ówdzie. Polecił mi ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość z godz 10,51 26.02.2013, 16:19
    gościu z godz 15:28, już ja lepiej wiem co jest fajne i proste.
    0
    0 | 0
  • IKA 26.02.2013, 23:47
    Jeszcze lepszy jest ten biszkopt jeśli po wystudzeniu przetniemy go i przełożymy kremem lub bitą śmietaną. * Biszkopt * ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Mariola 04.08.2013, 22:03
    Lepiej kupić w Lidlu gotowe spody i dodać brzoskwinie,galaretkę i śmietanę.
    0
    0 | 0
  • gość 10.08.2013, 09:20
    Do ciasta biszkoptowego /prawdziwego/ NIGDY nie dodaje się proszku do pieczenia !!!!!!!!!
    1
    1 | 0
  • Gospodyni 07.05.2014, 12:47
    Czym najlepiej nasączyć biszkopt żeby był smaczny, a smak dobrze komponował się z kremem? Najlepiej pasowałaby chyba mocna ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 17.05.2014, 00:00
    szybkie ciasto awaryjne, ja polecam domowe sery http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
    0
    0 | 0
  • gość 17.05.2014, 08:35
    Nie dawajcie cukru, ostrzegam !!!
    1
    0 | 1
  • gość 17.05.2014, 08:43
    szybki biszkopt z truskawkami http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html
    0
    0 | 0