3

Pralinki z niespodzianką

Ciasta i desery
Wielka słodycz zamknięta w małej kulce to pomysł na domowe pralinki. Obsypane kokosem, smakują wyśmienicie i nie wymagają dużych nakładów pracy. Czekoladowe jajeczka z białej, mlecznej i deserowej czekolady umieszczone w środku pralinki dają niespodziewany efekt. Jest przy tym dodatkowa zabawa, a raczej „polowanie” na ulubiony smak. W środek możemy także włożyć orzechy, migdały lub kandyzowane owoce.
Porcje: 4
Koszt: 29 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 1 szklanka zmielonych herbatników,
  • 8 łyżek miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 50 g wiórków kokosowych do obtaczania,
  • zapach migdałowy (kilka kropelek),
  • 16 małych czekoladowych jajeczek w różnych smakach.

Jak przyrządzić?

2 łyżki masła rozpuścić na patelni, wsypać 1,5 szklanki wiórków kokosowych i smażyć kilka minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstawić do wystudzenia. Do wysokiego naczynia włożyć miękkie masło, cukier puder, aromat migdałowy i przesmażone wiórki kokosowe. Całość zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku i zmielone herbatniki. Masę wyrobić ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Czekoladowe jajeczka obkleić masą kokosową, aby powstały nieduże kulki. Każdą obtoczyć wiórkami kokosowymi i umieścić w kolorowych papilotach.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • dziadek 16.05.2013, 09:54
    O wiele lepsze pomysły na wielką słodycz osiągniętą przy użyciu małych kulek miał CJPiotr.
    0
    0 | 0
  • Kasia 16.05.2013, 12:30
    Z tymi jajeczkami w środku to dobry pomysł, ja dodawałam migdały
    0
    0 | 0
  • Kasia 16.05.2013, 12:30
    Z tymi jajeczkami w środku to dobry pomysł, ja dodawałam migdały
    0
    0 | 0