18

pomidory z mozzarellą

Sałatki i jarzyny
Porcje: ?
Koszt: 12 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnio dużo 250

Składniki:

  • - 4-5 pomidorów,
  • - 2 opakowania mozzarelli Galbani lub Zott (prawdziwej, a nie żółtego sera!),
  • - ocet balsamiczny,
  • - dobra oliwa np. z pestek winogron,
  • - cukier,
  • - sól,
  • - czosnek.

Jak przyrządzić?

1/5 szklanki octu Balsamicznego mieszamy z 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, z łyżeczkA cukru i szczyptą soli. Do mieszania najlepiej używać małego zakręcanego słoika. Potrząsamy nim, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dodajemy ok. 2 razy tyle oleju, co octu i ponownie wytrwale mieszamy przez dłuższy czas. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i kroimy ostrym nożem w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Sos ponownie mieszamy po czym polewamy nim pomidory i mozzarellę. Gotowe do jedzenia !

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, talerz, miska do sparzenia pomidorów, słoik.

Skomentuj

Komentarze (18)

  • Kaśka 13.12.2002, 13:48
    Pyszne !! Poprostu niebo w gębie :)
    0
    0 | 0
  • zula 13.12.2002, 15:48
    dodane do tego czarne oliwki i świeża bazylia nieporównanie wzbogcą smakowe doznania
    0
    0 | 0
  • tamagosi 13.12.2002, 16:18
    a ja sie pytam gdzie jest swierza bazylia?? a?? tak powinna byc- posiekana, swierza bazylia- ta salatka po wlosku nazywa si... Więcej
    0
    0 | 0
  • tamagosi 13.12.2002, 16:20
    polecam do tego gotowa przyprawe do pomidorow firmy ducros - naprawde swietna, pozdrawiam
    0
    0 | 0
  • goga 27.12.2002, 11:34
    Ja wolę bez bazylii, ale jak ktoś lubi ziółka...
    1
    1 | 0
  • ana 02.01.2003, 12:06
    MozarellaCaprese w oryginale podaje sie bez tego pysznego sosiku. To po prostu pomidory i mozzarella polane oliwa z oliwek ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kanka 18.09.2003, 15:45
    Ja inaczej przyrzadzam pomidory z mozarella... -pomidory -ser mozarella -ocet balsamiczny -oliwa z oliwek -sól z zioła... Więcej
    0
    0 | 0
  • goga 11.03.2004, 11:12
    Aby złagodzić smak należy dodać więcej cukru (przed oliwą, do samego octu). I bezwarunkowo długo mieszać!
    0
    0 | 0
  • kasia 25.08.2004, 09:39
    zamiast oliwekdobrze dodac kaparki tez jest pycha
    0
    0 | 0
  • aniaf 22.12.2005, 16:03
    konieczna świeża bazylia - najlepsza ta wychodowana na parapecie;)
    0
    0 | 0