6

Polenta z suszonymi grzybami i pastą

Pizza i włoskie
Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, czasem z dodatkiem sera i przypraw. Sama polenta jest mdła, zachwycić może smakiem, jeżeli zastosujemy ciekawe dodatki. Aromat suszonych grzybów, suszone pomidory i długo dojrzewająca wędlina to gwarancja, że będzie miała niebanalny smak.
Porcje: 6
Koszt: 21 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Polenta:

  • ½ szklanki kaszki kukurydzianej,
  • ¼ szklanki tartego twardego sera,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

  • 10 dag długo dojrzewającej wędliny (może być szynka lub kiełbasa),
  • 3 dag suszonych grzybów,
  • mały słoiczek suszonych pomidorów,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • roszponka do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W rondlu zagotować dwie szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i mieszać, żeby nie powstały grudki.

Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty ciągle mieszając,

Dodać ser, masło, przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować foremki wysmarowane tłuszczem, napełnić je polentą.

Odstawić na dwie godziny do lodówki.

Wędlinę pokroić w słupki.

Wymoczone grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.

Suszone pomidory zmiksować z natką pietruszki.

Polentę wyjąć delikatnie z foremek i przysmażyć ją po obu stronach na gorącym tłuszczu.

Na wierzchu polenty układać wędlinę, grzyby i pastę z suszonych pomidorów.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować roszponką.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (6 komentarzy)

  • Beata 17.04.2013, 12:52
    fajna przystawka, ciekawe dodatki myślę, że byłoby to trafione danie , a nawet popisowe dla moich znajomych
    1
    1 | 0
  • gość 22.12.2013, 16:06
    Mniam,mniam...
    0
    0 | 0
  • Ola 22.12.2013, 16:07
    Pyszne kanapeczki,często kupuję w Lidlu suszone pomidory i dodaję do past kanapkowycg,bardzo lubię takie połączenia.
    0
    0 | 0
  • gość 16.11.2014, 06:42
    Short, sweet, to the point, FREEe-xactly as information should be!
    0
    0 | 0
  • gość 17.11.2014, 20:38
    Ku przestrodze poournpję umyć ziemniaki przed pokrojeniem a nie po (jak sugeruje autorka).Jeśli postąpimy według przepisu,... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 19.11.2014, 12:56
    That's a creative answer to a diulcifft question
    0
    0 | 0