×

1

Polędwica w sosie z sera wędzonego

Dania główne
Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.
Porcje: 5
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • duża polędwica wieprzowa,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 4 łyżki stołowe koniaku,
  • 15 dag sera wędzonego,
  • 1 szklanka śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.

Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.

Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.

Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy.

Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.

Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.

Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.

Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.

Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 03.01.2013, 18:18
    Wreszcie coś dla mnie. Jesteś osobą z wyobraźnią.Podoba mi się .
    0
    0 | 0