0

Placuszki z zielonego groszku

Wegetariańskie
Sposób na tanie danie - pół puszki zielonego groszku, nieco białego sera, plus dodatki sprawiające, że da się z tego usmażyć placuszki, czyli jajko i trochę mąki. Koszt posiłku dla 4 osób to jakieś 6 złotych, więc danie zasługuje na miano „niemal za darmo”, ale smak już taki tani nie jest. Zestawienie smaków groszku i białego sera jest zaskakująco udane, a gotowe placuszki można polać ulubionym sosem na bazie jogurtu, dodatkowo uszlachetniając ich smak.
Porcje: 4
Koszt: 6 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 30 dag białego sera,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/3 szklanki oleju.

Jak przyrządzić?

Ser przekładamy do salaterki, dodajemy jajka i bułkę tartą i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, a jeśli ciasto zrobi się zbyt gęste, by dalej je miksować, dodajemy odrobinę śmietany. Do masy wsypujemy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dobrze mieszamy widelcem, nie przejmując się, że zgniatamy groszki. Masa będzie dość luźna i mokra, więc nakładamy ją na rozgrzany olej łyżką, a następnie lekko uklepujemy, by placuszki były płaskie. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, by placuszki uzyskały złoty kolor.

Jak podawać?

Podajemy solo, z sosem jogurtowym, albo z ziemniakami i gotowaną marchewką.

Wersja do druku
Skomentuj