5

Placuszki z cukinii z fetą i miętą

Wegetariańskie
Oryginalny smak, który pokocha cała rodzina. Cukinia to łatwo dostępne warzywo, które często hodowane jest w przydomowych ogródkach lub na działkach. Okazuje się, że z cukinii można wyczarować pyszne przekąski dla całej rodziny. Przepis na placuszki z cukinii z fetą i miętą jest bardzo prosty, a efekt zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie takiego posiłku zajmie około 45 minut, a placuszki smakują równie dobrze zaraz po usmażeniu, jak i następnego dnia.
Porcje: 3
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • opakowanie sera typu feta,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • pieprz,
  • sól czosnkowa,
  • szczypta ostrej papryki,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Zależnie od dostępnych akcesoriów w kuchni możesz wszystko przygotować w jednym mikserze, najpierw siekając cukinie, a potem dodając fetę, jajka, przyprawy, miętę i mąkę. Możesz również zetrzeć na tarce warzywa, dodać rozbełtane jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Gotowe odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

Jak podawać?

Jako dodatek do placuszków polecamy jogurt grecki lub dip z jogurtu greckiego i czosnku. Źródło zdjęć: cookyourdream.com

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • gość 09.09.2013, 15:13
    właśnie je zrobiłam i wyszły pyszne mieta dodaje im naprawde oryginalności
    0
    0 | 0
  • Ola 07.05.2014, 21:07
    Smaczne,właśnie takie lubię a do tego jogurt grecki Pilos z Lidla i danie gotowe.
    2
    0 | 2
  • Henio 04.07.2014, 14:16
    a ja sie dizsiaj nachleje...I jutro tez...I moze w niedziele...hmmmmm....do kosciola kurcze na 11...eeee...1 pywko przed ms... Więcej
    4
    2 | 2
  • gość 04.07.2014, 16:02
    Polecam tez cukinie nadziewana serem http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/cukinia-nadziewana-serem.html wiecej spec... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 21.01.2015, 15:40
    W życiu bym nie wpadła na to, żeby użyć mięty! Super pomysł! A tu znalazłam ciekawe zestawienie jak kolor warzyw wpływa na ... Więcej
    0
    0 | 0