6

Placki ziemniaczane z boczniakami

Wegetariańskie
Zimą czasem ze skóry wyłazimy, by sobie umilić pysznym jedzonkiem szare dni. Placki ziemniaczane o tej porze roku to dobre rozwiązanie, trzeba tylko coś miłego na nich położyć. Na przykład boczniaki z cebulką i śmietaną. Pycha! Danie niedrogie i miło sycące. Wystarczy i dla domowników, i dla gości.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Placki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajo,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki szczypiorku.

    Sos:

  • 30 dag boczniaków,
  • 1 spora marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia placków,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Najpierw szykujemy farsz.

Boczniaki myjemy, suszymy i siekamy.

Cebulę i marchew myjemy, obieramy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby, gdy woda odparuje, dodajemy cebulę.

Smażymy całość, aż cebula uzyska lekko złoty kolor.

Wtedy dodajemy marchewkę, smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

Wlewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut.

Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy.

Ziemniaki i cebulę na placki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Dodajemy obie mąki, jajo, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki wielkości całej patelni.

Na gorące placki nakładamy farsz i składamy je na pół.

Jak podawać?

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (6 komentarzy)

  • dziadek 09.02.2011, 17:23
    @Raz Putin: Chyba doczekaliśmy się godnego następcy niejakiego "leo", potocznie leonem zwanego. Nareszcie. A już... Więcej
    0
    0 | 0
  • witek pr. 10.02.2011, 08:54
    Witam Wesołą Gromadkę z Marnej Olewki. Cóż to za wspaniały interlokutor nam się objawił. Na dodatek purysta i stylista. Nie... Więcej
    0
    0 | 0
  • IP 14.02.2011, 19:43
    Placuszki pyszne!!!
    0
    0 | 0
  • jola 22.02.2011, 17:33
    Droga Pani Zuzo, środek zimy,a tu zapomniane przez wielu grzyby boczniaki. Podziwiam Pani twórczość korzystam z przepisów p... Więcej
    0
    0 | 0
  • Hasia 04.03.2011, 16:01
    Zobaczyłam,to jest dobry przepis na placki ziemniaczane i mogą być ze wszystkim ,nawet z łososiem czy gulaszem.
    0
    0 | 0
  • gość 02.10.2014, 13:20
    Wczoraj gotowałam flaczki z boczniaków mniam mniam,chcecie przepis?
    0
    0 | 0