0

Placki z dyni z sosem pomidorowym

Dania główne
Dynia na ostro? Czemu nie. Delikatne, lekkostrawne placki dyniowe z sosem pomidorowym, z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli będą w sam raz. Z surówką ze świeżych warzyw możesz je podać na obiad. Przed zakupami pamiętaj, że największe wartości odżywcze mają dynie o intensywnym pomarańczowym miąższu.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 45 dag miąższu dyni,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki zsiadłego mleka,
  • szczypta sody,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

    Sos:

  • 15 dag wędzonego boczku,
  • mała cebula,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • łyżka posiekanej bazylii,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Przygotowany miąższ z dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sito i odstawić aby ociekł z wody.

Do dyniowego miąższu dodać mąkę, jajka, starty świeży imbir, zsiadłe mleko i sodę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Łyżką formować placki i piec na rozgrzanym tłuszczu.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Dodać koncentrat pomidorowy, uzupełnić wodą (około 0,5 szklanki), przyprawić solą i pieprzem.

Gorące placki polać sosem pomidorowym.

Udekorować bazylią.

Jak podawać?

Podawać z surówką ze świeżych warzyw.

Wersja do druku
Skomentuj