9

Placki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem

Ciasta i desery
Panuje mit, że zrobienie ciasta drożdżowego wymaga praktyk i wyczucia w rękach, i że nie jest to zadanie dla początkujących. Nic mylnego. Spróbujcie zrobić ciasto drożdżowe, dokładnie wymieszajcie składniki i obserwujcie, jak zwiększa swoją objętość. Potem dodajcie tylko swoje ulubione owoce… i do piekarnika. Takie placki są doskonałe na śniadanie, do pracy zamiast kanapki i do rozgrzewającej herbaty.
Porcje: 4
Koszt: 16 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 7 dag drożdży,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki cukru,
  • 60 dag jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka cynamonu.

    Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżka soku z cytryny.

Jak przyrządzić?

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać 2 łyżki cukru i krótko smażyć do momentu wyparowania wody.

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać do pozostałego mleka, razem z jajkami, połową szklanki cukru, cukru waniliowego i szczypty soli.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Następnie dodać mąkę, olej, mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formować niewielkie placki, na nich układać cząstki smażonych jabłek i posypać cynamonem.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Cukier puder rozetrzeć z dwiema łyżkami mleka i sokiem z cytryny i jeszcze ciepłe placki polać przygotowanym lukrem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • dziadek 22.11.2012, 16:38
    Placki na zdjęciach noszą ślady wielokrotnych prób faszerowania. Czyżby jakieś inspiracje filmem "American Pie"?... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 23.11.2012, 10:30
    @Gość Rom ? Read Only Memory - pamięć tylko do odczytu. Prawie każdy nosi troszkę w kieszeni, sporo ma w domu na biurku. A ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 23.11.2012, 10:31
    to już bardziej opłaci się kupić w sklepie... taniej i mniej czasochłonne...
    0
    0 | 0
  • karolina 23.11.2012, 18:28
    nie wygląda to apetycznie, niestety, poza tym promowanie sztucznych kalorii w naszym kraju nie jest dobrym pomysłem i tak s... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 26.11.2012, 16:24
    super
    0
    0 | 0
  • gość 13.12.2012, 13:13
    fajne
    0
    0 | 0
  • smakoszka 23.01.2013, 11:22
    Ciasto drożdżowe lubię w każdej postaci i z różnymi owocami, napewno jest zdrowsze niż te z kremem
    0
    0 | 0
  • gość 19.02.2013, 18:20
    DOBRE
    0
    0 | 0
  • gość 27.02.2017, 16:07
    Jedna tylko uwaga. Do ciasta drożdżowego jak i do wszystkich innych ciast nie dodaje się tłuszczu płynnego! Dodaje się rozt... Więcej
    0
    0 | 0