46

Placek po cygańsku

Dania główne
Porcje: 2-3
Koszt: 8-10 zł
Trudność: bardzo trudny
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • - ok. 30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz,
  • - cebula,
  • - 2-3 ząbki czosnku,
  • - 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane),
  • - 2 jajka,
  • - mąka,
  • - sól,
  • - pieprz,
  • - oregano,
  • - zioła prowansalskie,
  • - olej.

Jak przyrządzić?

Z mięsa przygotowujemy gulasz wg własnego gustu /ja preferuję pikantny, z dużą ilością pieprzu, ziół prowansalskich, oregano, cebulą a nawet z czosnkiem 3-4 ząbki/. Najlepiej gulasz przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie zioła,czosnek przeniknęły do mięska. Obrane, umyte ziemniaki ścieramy /na najmniejszych oczkach/ na tartce do warzyw, dodajemy jajka, mąkę, trochę soli /generalnie masę przygotowujemy jak na placki ziemniaczane/. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni /tak żeby zmieścił się nam na talerzu/ o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy oczywiście po obu stronach nasz placek. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Podajemy na gorąco z jakąś sałatką lub surówka/może być nawet słodka, surowa czerwona papryka pokrojona w paseczki/ a nawet zasmażana kapusta. Do tego dania świetnie pasuje piwo /tylko nie imbirowe/, jak również czerwone wytrawne wino. GOTOWE!!! Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska, patelnia, tartka warzywna, łopatka /szeroka/ do przewracania placka, puste brzuchy gotowe do biesiady.

Jak podawać?

Na gorąco o każdej porze dnia i nocy, gdy mamy na to ochotę. Przy zapalonych świecach z dodatkiem naszego ulubionego rocznika wina samakuje równie dobrze.

Skomentuj

Komentarze (46)

  • lucynaanna 08.07.2004, 21:34
    nie rozumiem na czym ma polegać trudność w przygotowaniu tego dania,gulasz jest najłatwiejszym daniem do przyrządzenia a pl... Więcej
    0
    0 | 0
  • KAROTKOWA ..... 09.07.2004, 15:30
    Lucynoooo!!!!! Stopień trudności miał być "Ł A T W Y " !!!!!!
    0
    0 | 0
  • robert 11.07.2004, 00:18
    jadłem taki placek w Giżycku -rewelacja-nazywał się ''JADŁO DRWALA'' faktycznie po takim daniu mósiał m... Więcej
    0
    0 | 0
  • jolitka 20.07.2004, 09:33
    u mnie te placki nazywaja się po węgiersku i są naprawdę pyszne.
    0
    0 | 0
  • stiepan 20.07.2004, 09:50
    pychaaaaaaaa
    0
    0 | 0
  • szprota 03.08.2004, 11:42
    Faktycznie bardzo dobry.Niby wszystko znane ,ale coś innego. Taki placek pasuje na każdą okazję.Nawet na zasadzie wyjadani... Więcej
    0
    0 | 0
  • redkolor 06.08.2004, 15:00
    W Giżycku to on się kiedy nazywał po węgiersku - ale w Warszawie na Rozdrożu nazywa się - Jadło Drwali - wszystko teraz poz... Więcej
    0
    0 | 0
  • kixa 15.09.2004, 16:06
    A nie ma sosu do tego ? Ja z sosem kiedys jadalam majonezowo pomidorowym jakims i to dopiero bylo rewelacyjne ! No a place... Więcej
    0
    0 | 0
  • Becia 13.01.2005, 20:12
    Ja ostatnio tak przygotowany placek jadłam był super ale na wierzchu była odrobina gestej śmietany i troszkę świeżej natki ... Więcej
    0
    0 | 0
  • mała 07.02.2005, 09:28
    oki, ale brak zdjęcia
    0
    0 | 0