11

Placek amerykański

Ciasta i desery
Podobno żyły kiedyś rzadkie ptaki, które z cynamonu budowały gniazda. Znalezienie takiego gniazda zapewniało dostatek na resztę życia. Dziś wiemy, że w tej legendzie nie ma krzty prawdy, ale do dzisiaj cynamon kusi smakiem i zapachem, kojarzy nam się z dalekimi podróżami i tajemniczymi krajami. Tajemnica niezwykłego smaku w placku amerykańskim to połączenie cynamonu z jabłkami i orzechami.
Porcje: 8
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jaja,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów,
  • garść rodzynek,
  • 1 kg jabłek,
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy,
  • ewentualnie cukier puder lub rozpuszczona czekolada do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać stopniowo olej i dalej ucierać.

Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, a następnie proszek do pieczenia, cynamon, kakao i dobrze wymieszać.

Dodać bakalie i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka.

Gęstą masę dokładnie wymieszać.

Do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy wlać masę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Jak podawać?

Jest to deser idealny do kawy, a jeszcze lepszy do mocnej herbaty.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • jolka 07.02.2009, 19:41
    zrobiłam, zjadłam, polecam... pychotka:-)
    0
    0 | 0
  • Carote 08.02.2009, 18:07
    placek jest już w piekarniku...jestem bardzo ciekawa:) Przygotowanie i wyrobienie bardzo proste
    0
    0 | 0
  • Kaczunia 16.11.2009, 14:51
    Pycha ciacho!!! Cała rodzina jest zachwycona:)
    0
    0 | 0
  • migus 13.09.2010, 12:20
    idę piec:D
    0
    0 | 0
  • gość 06.03.2013, 19:04
    lP0m4C <a href="http://totunvdjsnif.com/">totunvdjsnif</a>, [url=http://moamvnzcbxll.com/]moamvnzcbx... Więcej
    0
    0 | 0
  • hej 18.08.2013, 16:46
    Ciekawe... jadłam już taki placek pod nazwą - Chiński, teraz w piekarni obok - pod nazwą "Grecki", nareszcie jest... Więcej
    0
    0 | 0
  • Obzarciuch 18.08.2013, 18:20
    slinka cieknie polecam: http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html zapraszam serdecznie!
    0
    0 | 0
  • Obzarciuch 18.08.2013, 18:20
    slinka cieknie polecam: http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html zapraszam serdecznie!
    0
    0 | 0
  • gość 07.03.2014, 20:37
    ja znam to ciasto pod nazwą "salceson".
    0
    0 | 0
  • Mamuśka 08.03.2014, 11:44
    Ja także znam to ciasto pod nazwą SALCESON. Bardzo smaczne i wilgotne orzechy fajnie chrupią :) Palce lizać
    0
    0 | 0